HIDE & SEEK - Smart Games denkspel

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN HIDE & SEEK


Het idee voor “Hide and Seek” is zo eenvoudig dat ik haast niet kan geloven dat er al geen andere puzzels zoals deze bestonden: het bedekken van een spelbord met puzzelstukken waar "gaten" in zitten, zodat bepaalde stukken van het spelbord zichtbaar blijven.


EEN GEHEIME BOODSCHAP

De inspiratie komt uit een "sleutel" om geheime boodschappen te schrijven, die ik als kind in een tijdschrift vond. Het bestond uit een vierkant met een aantal gaten. In elk gat kon je één letter schrijven. Door dit vierkant telkens 90° te draaien, kwamen de gaten telkens op een andere plaats te staan, zodat je na 4 keer draaien, eindigde met een vierkant dat volledig gevuld was met letters. Enkel wanneer je de "sleutel" had, kon je de boodschap terug ontcijferen.


http://en.wikipedia.org/wiki/Grille_(cryptography)#Single-letter_grilles


MINDER IS MEER

Door er 4 puzzelstukken van te maken met telkens gaten op een andere plaats, kan je de puzzelstukken op 3072 aantal manieren op het spelbord te leggen. Ruim genoeg om er 48 opdrachten uit te puren met maar één oplossing ;-)


Het eerste product voor de collectie Smart Games gebaseerd op dit concept was Hide & Seek Safari. Het jaar daarna kwam er een makkelijkere versie voor kinderen vanaf 5 jaar met minder "gaten" in de puzzelstukken, namelijk Hide & Seek Pirates. Ondertussen bestaat er ook een versie die nog makkelijker is voor kinderen vanaf 3 jaar, "Dora speelt verstoppertje/ Dora zoekt haar vriendjes”. En nu is er ook een uitbreidingsset voor Safari met 60 nieuwe opdrachten beschikbaar.


UPDATE

In 2016 wordt dit spel vervangen door Hide & Seek Jungle, dat 80 opdrachten heeft ipv 48.

Nederlands/

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2005