WALLS & WARRIORS - SmartGames 2016

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN WALLS AND WARRIORS


Dit spel is gebaseerd op Troy, een denkspel dat ik een aantal jaren geleden voor SmartGames ontwierp. Ik vond dat altijd een goed spel. Hoewel je maar 4 puzzelstukken (= muren) hebt, is dit toch één van de moeilijkste spellen die ik bedacht heb. Het is een perfect voorbeeld van mijn credo “minder is meer”. Maar om één of andere reden verkocht deze oude versie niet zo goed als sommige andere SmartGames. Misschien lag het aan de naam of het thema, ik zou het niet weten. Dus ben ik blij dat het op deze manier een tweede kans krijgt.


Verbeterde versie


Ik heb getracht zoveel mogelijk zaken te verbeteren, op basis van de feedback van spelers op Troy:


1) Het thema is nu universeler. In plaats van een stad uit de oudheid, moet je nu gewoon je kasteel verdedigen. Ongeveer elke stad in Europa van enig belang, heeft wel zijn eigen kasteel, dus dat zou qua marketing moeten werken.

2) De ridders zijn nu stabieler, ook op een vlakke ondergrond.

3) De ridders zijn nu gedetailleerder en zien er veel leuker uit met schild en vlag.

4) Het spel heeft meer opdrachten

5) De puzzelstukken van de muren zijn iets groter, zodat ze nog makkelijker te manipuleren zijn. Indien je ooit een stuk kwijt moest geraken, zorg ervoor dat je dan duidelijk vermeldt je een muur voor Troy of voor Walls & Warriors nodig hebt, wanneer je een vervangingsonderdeel bestelt.

6) Het spelbord is nu een 3D rots, in plaats van een groene vlakte.

7) De verpakking is nu (zoals bij de meeste nieuwe dozen) een gesloten verpakking, zonder gat in de bovenkant. Op die manier is het spel veel makkelijke op te ruimen en moet er ook geen plastic blister meer gebruikt worden.

8) Opdrachten worden nu weergegeven met het grid onder hoek van 90° in plaats van 45°. Hierdoor is het makkelijker om alles juist neer te zetten, wanneer je een opdracht klaarzet.

9) We hebben een heel aantal opdrachten eenvoudiger gemaakt:


Een aantal mensen vond de oude versie nogal moeilijk voor de gemiddelde puzzelaar, dus hebben we dit proberen te verbeteren. Ten eerste hebben we meer makkelijk opdrachten (met tips) toegevoegd. Dat was eenvoudig, aangezien er nu 80 in plaats van 60 opdrachten in het spel zitten. Op die manier is het toevoegen van makkelijke opdrachten niet ten koste van de uitdagende opdrachten gegaan.voorbeeld van een Starter opdracht/ oplossing


Ten tweede hebben we elke bestaande opdracht iets eenvoudiger gemaakt door één puzzelstuk met twee torens en een blauw puntdak toe te voegen. Dit nieuw puzzelstuk heeft eenzelfde functie als twee blauwe ridders naast elkaar. Dat wil zeggen dat deze torens volledig ommuurd moeten worden in de oplossing. Maar het verschil  is dat je nooit een muur tussen de twee torens kan zetten, terwijl dat bij 2 ridders wel het geval was. Hierdoor is de plaats van de 2 torens een veel sterkere tip omdat het aantal mogelijkheden om muren te zetten kleiner is. Een bijkomend voordeel is dat het geheel er ook nog beter uitziet. Deze ingreep zorgde ervoor dat een heel aantal bestaande opdrachten er lichtjes anders uitzien en dat de volgorde van de bestaande opdrachten veranderde. Hoewel het puzzelstuk met de twee torens in theorie elke opdracht makkelijker zouden moeten maken, waren er toch ook opdrachten die plots moeilijker werden ervaren door mijn testpubliek. De menselijke geest zit blijkbaar niet altijd logisch in elkaar.
voorbeeld van een Wizzard opdracht/ oplossing


Spelregels zijn vergelijkbaar met Troy


Kies een opdracht. Plaats de rode ridders (de vijand), de blauwe ridders en het puzzelstuk met 2 torens en puntdak op de rots zoals aangegeven in de opdracht. Deze stukken mag je niet verplaatsen totdat de opdracht is opgelost. In het starter-niveau krijg je ook nog de plaats van sommige muren te zien, om je snel op weg te helpen.


Plaats de 4 muren in de groeven van het spelbord, zodat alle rode ridders buiten en de blauwe ridders en hoge torens binnen de muren terecht komen:

• Blauwe ridders en hoge torens zijn veilig binnen de omwalling wanneer ze in een gebied staan dat volledig ommuurd is. Dit gebied kan klein zijn (bijvoorbeeld enkel het vakje waarin de ridder staat), maar kan ook heel groot zijn.

• De hoge torens en de ridders hoeven niet noodzakelijk in hetzelfde ommuurde stuk van het kasteel te staan. Er kunnen meerdere veilige gebieden zijn.

• Rode ridders mogen NOOIT in een ommuurd gebied staan, zelfs indien zich daar geen blauwe ridders in bevinden. Rode ridders kunnen wel in een gebied staan dat gedeeltelijk is ommuurd.

• De groeven zijn geen grachten en dus ook geen obstakel voor de ridders. Ze dienen enkel om de muren op hun plaats te houden.

• Muren moeten binnen het grid passen en mogen dus niet over de rotst uitsteken.

• Sommige ronde delen van de muren kunnen elkaar passeren in de kruisingen op het grid, behalve als er zich op één van die muren een toren (zonder blauwe torenspits) bevindt.

• De vorm of grootte van het kasteel hebben geen belang. Niet elk kasteel heeft een realistisch grondplan ;-)


Er is maar 1 juiste oplossing voor elke opdracht. Alle oplossingen staan achter in het boekje.
Op volgende website kan je makkelijk een speelgoedwinkel in jouw buurt terugvinden waar ze SmartGames verkopen:

https://shop.smartgames.eu/

 

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

>

<

Raf Peeters, januari 2016

Nederlands/