TRUCKY 3 - denkpuzzel én speelgoed tegelijk

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN TRUCKY 3


Trucky 3 is één van de nieuwe Smart Games die ik ontwierp voor 2011. De inspiratie voor dit spel was zoals zo vaak iets uit mijn dagelijkse leven. Elke keer als we op vakantie gaan is het mijn taak om alle bagage in de koffer van de auto te krijgen. Telkens is het weer een heel gepuzzel, aangezien we altijd meer spullen hebben dan er plaats is. En dat zette me aan het denken...


HET VERSCHIL TUSSEN SMARTCAR EN TRUCKY 3

Hoewel je op het eerste zicht zou kunnen denken dat het een vervolg is op SmartCar, is het een heel andere puzzel. SmartCar is een grote auto met 4 houten blokken met dezelfde vorm en 3D-opdrachten. Trucky 3 daarentegen is veel kleiner, heeft 10 blokken en de opdrachten zijn eigenlijk 2D. In dat opzicht lijkt Trucky 3 meer op een soort van mini-tangram waarbij je de puzzelstukken verticaal ipv horizontaal plaatst.


Dit spel heet Trucky 3, niet omdat er al een Trucky 1 en 2 zou bestaan, maar omdat er 3 kleine vrachtwagens inzitten. De onderkant en de cabines zijn gemaakt van hout, maar de 10 verschillende puzzelstukken zijn van kleurrijk ABS kunststof. En de containers zijn transparant zodat je goed kan zien hoe de blokken erin gestapeld zijn. Het doel van het spel is om een gegeven set blokken in 1, 2 of 3 trucks te stapelen, zonder dat een blok boven de rand van een truck uitsteekt. Op die manier is het voor een kind altijd duidelijk of zijn oplossing juist of fout is.

Bij de makkelijke opdrachten moet je maar 1 vrachtwagen vullen met 2 of 3 puzzelstukken (kinderspel dus). Maar voor de moeilijker opdrachten moet je de lading over 2 vrachtwagens verdelen, je weet alleen niet welke puzzelstukken je in welke vrachtwagen moet stoppen. Soms zijn de vrachtwagens perfect gevuld, maar het kan ook zijn dat er nog lege plaatsen overblijven. Dat is ok, zolang er maar geen blokken boven de rand uitsteken.

LADEN EN OP(LOSSEN)

Zoals je misschien elders op mijn site gelezen hebt, ik ben zelf niet de meest fanatieke puzzelaar. Ik vind het bedenken van puzzels leuker dan het oplossen ervan (gelukkig zijn er genoeg mensen waar het net andersom is, anders zat ik zonder werk). Mijn zonen hebben wat dat betreft dezelfde genen en verkiezen meestal ook speelgoed waarmee je iets kan maken. Maar dit spel was het eerste SmartGame dat mijn oudste zoon (en mijn vrouw) van de eerste tot de laatste opdracht wilde oplossen. Dus dit is op dit moment mijn nieuw favoriete spel. Of zoals mijn collega Els bedacht: “laden en (op)lossen maar”.


PAST HET OF PAST HET NIET?

Wat dit spel gemeenschappelijk heeft met andere houten SmartGames, is dat het niet alleen een puzzel is maar ook speelgoed. Is een kind nog te jong om de opdrachten op te lossen (of heeft het een keertje geen zin in puzzelen) dan kan het ook gewoon met de vrachtauto’s spelen. Ze zijn klein en passen perfect in een kinderhand. En als de doos nog in de koffer van je auto past, is het ook een ideaal reisspel, aangezien je met één doos zowel een puzzel als 3 leuke autootjes bij hebt.


Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je eerst alle onderdelen terug in de doos krijgt. Dat zijn we bij dit spel vergeten te vermelden of met een tekening aan te duiden. Dus indien je je hoofd breekt over hoe je alles terug netjes in de doos krijgt, zonder eerst een half uur te moeten puzzelen:
  1. -de blauwe vrachtwagen vullen zoals in oplossing 30

  2. -de rode vrachtwagen vullen zoals in oplossing 25

  3. -de gele vrachtwagen vullen zoals in oplossing 27

  4. -het boekje moet onder de vrachtwagens gelegd worden

  5. -een paarse en oranje blok die overblijven kan je onderaan in de hoeken kwijt.


Je kunt het natuurlijk ook beschouwen als een extra opdracht die je gratis erbij krijgt ;-)

De cover van het boekje is ondertussen reeds aangepast, zodat toekomstige versies dit probleem niet langer zullen hebben. Bij deze nieuwe versie staat bovenstaande afbeelding op de achterkant, zodat je snel alles op zijn plaats kan leggen.


UPDATE

In 2016 krijgt dit spel een volledig nieuwe verpakking (met foto ipv venster aan de voorkant), waarbij het makkelijker is om alles terug in de doos te stoppen.

 

Nederlands/

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2011