Temple Trap - avontuurlijke schuifpuzzel

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN TEMPLE TRAP


Temple Trap is echt het soort puzzel dat ik zelf graag speel. IQ-Fit en Bend-it heb ik voor Smart Games ontworpen omdat zoveel mensen houden van spellen met ballen. Maar dit spel heb ik een beetje voor mezelf bedacht ;-)


INSPIRATIE

De inspiratie voor dit denkspel is vast het resultaat van te veel avonturenfilms. Als kind moet Indiana Jones een diepe indruk gemaakt hebben. Vooral de scènes waarin hij uit een tempel probeert te ontsnappen, terwijl er alle muren op hem afkomen. Want dat is precies wat er in dit spel gebeurt.


TEMPLE TRAP IS 2 PUZZELS TEGELIJK

Er bevindt zich een groene pion (de avonturier) op een puzzelstuk. Deze kan zich verplaatsen doorheen de gangen van de tempel, die al schuivend voortdurend verandert. Het zijn dus eigenlijk 2 puzzels bovenop elkaar. Onderaan is het een schuifpuzzel met daarbovenop een doolhof (een zogenaamde transport puzzle).


De bedoeling is dat je ventje de uitgang kan bereiken, aangeduid door de opening in de rand van het spelbord (links bovenaan). Je mag het ventje natuurlijk niet in het lege vakje zetten bij de krokodillen. Het puzzelstuk waarop het ventje staat kan je niet bewegen. Onderaan deze pion zit namelijk een pin, waarmee het puzzelstuk waarop het ventje staat geblokkeerd wordt.
Een andere reden waarom deze schuifpuzzel anders is, zit hem in het feit dat het een doolhof is met 2 verdiepingen. Vijf puzzelstukken liggen op de onderste verdieping. Twee van deze puzzelstukken hebben een trap. De uitgang en de drie overige puzzelstukken bevinden zich op de bovenste verdieping (in het groen). Je kan natuurlijk enkel naar de bovenste verdieping en de uitgang via een puzzelstuk met een trap. Maar er zit nog een addertje onder het gras. In de puzzelstukken op de bovenste verdieping zit geen gat. Je kan je ventje daar dus nooit neerzetten, wanneer je je puzzelstukken wil verschuiven. Je mag wel de trap op, over de bovenste verdieping lopen en dan terug naar beneden gaan via de andere trap.


TEMPLE TRAP IS EEN SCHUIFPUZZEL VAN/MET EEN ANDER NIVEAU

Het toevoegen van de trappen en de extra verdieping bleek cruciaal voor de werking van het spel. Meer dan 6 maanden probeerde ik van alles en nog wat, maar het resultaat was altijd dat de opdrachten veel makkelijker op te lossen waren dan de bedoeling was. Door de extra verdieping krijgt elk puzzelstuk een dubbele betekenis. Liggen 2 puzzelstukken met dezelfde verdieping tegen elkaar, dan kan je hierover eventueel de pion verplaatsen. Maar indien 2 verschillende verdiepingen tegen elkaar liggen, dan verandert hetzelfde puzzelstuk in een onoverkomelijke hindernis.


Hierdoor kon ik het concept eenvoudig houden. Wanneer je de opdracht klaar zet mag je de puzzelstukken op de juiste plaats leggen, tijdens het oplossen mag je ze enkel nog verschuiven. Dit gaat na verloop van tijd razendsnel, waardoor je snel heel veel mogelijkheden kan uitproberen.


HOE LOS JE TEMPLE TRAP OP?

Maar de reden waarom ik zelf heel graag dit spel speelde is (net zoals bij Bend-it) omdat je een groot deel van de oplossing op voorhand kan beredeneren. Wanneer je even nadenkt kan je zien wat de laatste positie van de puzzelstukken kan zijn en waar de pion zich dan moet bevinden. Dan is het louter een kwestie om de juiste puzzelstukken naar de juiste plaats te schuiven. Dat kan via enkel simpele technieken, die telkens op een andere manier terugkomen. Eens je dat door hebt zijn de meeste opdrachten niet zo moeilijk, behalve die in het Master level.


Maar de meeste mensen hebben geen idee hoe je zoiets kan aanpakken. Wanneer je alles op goed geluk blijft verschuiven, kom je meestal van de regen in de drop. Het feit dat het een schuifpuzzel is op zo’n klein grid (3x3) waarvan vaak één of meer puzzelstukken geblokkeerd zijn, maakt het onmogelijk om het systeem toe te passen dat de meeste mensen gebruiken voor een klassieke schuifpuzzel, namelijk één voor één de puzzelstukken naar de juiste positie schuiven, waarbij ze zoveel mogelijk de puzzelstukken die al juist liggen met rust laat.


Bij de meeste opdrachten moet je de pion verschillende keren verplaatsen. Die opdrachten bestaan dus eigenlijk uit verschillende mini-opdrachten. Want in tegenstelling tot een klassieke schuifpuzzel is er niet één juiste positie. Je moet zelf bedenken wat een goede positie van de puzzelstukken zou kunnen zijn, zodat je avonturier weer verder kan. Soms betekent dit dat je je ventje eerst verder weg van de uitgang moet verplaatsen, zodat je de puzzelstukken in de juiste positie kan schuiven. Eenvoudige opdrachten bestaan uit minder dan 10 stappen, de moeilijkste uit meer dan 50.


DE KORTSTE WEG IS NIET NOODZAKELIJK DE MAKKELIJKSTE

Er zijn 48 opdrachten. De meeste hebben meerdere oplossingen, waarvan er ééntje in het boekje staat. Ik kan niet verzekeren dat dat noodzakelijk de kortste oplossing is. Het uitrekenen van alle mogelijkheden met een computerprogramma dat hiervoor speciaal geschreven was, leverde in dit geval geen bruikbare resultaten op. Dus moest je een veel kortere oplossing vinden voor één van de opdrachten, dan mag je die me altijd mailen.


Alhoewel het me nog veel meer zou interesseren indien iemand een veel moeilijkere opdracht zou kunnen bedenken. De huidige opdrachten zijn gemaakt door vanaf de uitgang omgekeerd te werk te gaan. Maar zodra je teveel stappen zet, kom je vaak in een positie die op een andere manier toch weer met veel minder stappen naar een (andere) oplossing leidt. Misschien is hier wel iets vergelijkbaar aan de hand als bij een Rubrik’s Cube. Die is altijd oplosbaar in max 20 bewegingen, maakt niet uit hoeveel keer je hem door elkaar draait. Dat wil daarom nog niet zeggen dat hij daarom makkelijk oplosbaar is, laat staan dat het mij ooit gelukt is in 20 bewegingen. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de enige manier waarop ik ooit een Rubrik’s Cube opgelost kreeg, was op de MacGyver-manier (door hem met een schroevendraaier uit elkaar te halen). Dus geef mij maar Temple Trap en Indiana Jones ;-)


Update mei 2012: ondertussen heeft iemand wel alle mogelijkheden van Temple Trap met de computer kunnen uitrekenen. Resultaat: de meeste oplossingen zoals ik ze bedacht had, zijn inderdaad de kortste, op enkele uitzonderingen na. Het is zelfs mogelijk om opdrachten voor dit spel te bedenken waarvoor je bijna 200 stappen nodig hebt! Die staan staan voorlopig nog niet in het boekje. Ik weet ook niet of er veel mensen op de wereld zijn die deze zouden kunnen oplossen, tenzij misschien Indiana Jones.


Update december 2012: moest je toevallig een exemplaar hebben dat een irritant krassend geluid maakt tijdens het verschuiven, dan kan je dit makkelijk oplossen door de vloer (met de sticker van het water en krokodillen) in te wrijven met iets dat een beetje glijdt. Ik heb daarvoor zelf de spuitbus met siliconenolie genomen die ik normaal voor mijn fiets en slechtwerkende sloten gebruik. Ik heb een druppeltje (echt minimaal, het moet geen vettige boel worden) op een papieren doekje gedaan en de vloer ingewreven en weg was het geluid :-) Alle spellen die na 2012 gemaakt zijn hebben dit probleem niet meer, omdat we het materiaal van de sticker veranderd hebben.UPDATE

In 2016 krijgt dit spel een volledig nieuwe verpakking (rechthoekig ipv trapeziumvormig), waarbij het makkelijker is om alles terug in de doos te stoppen. Deze versie zal ook 60 ipv 48 opdrachten bevatten.

 

Nederlands/

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2012