SMARTMAX - magnetisch speelgoed

 

Gelukkig bleek er na enig denkwerk nog veel ruimte voor verbetering te zijn. Tijdens het eerste jaar van SmartMax heb ik me samen met mijn collega’s bij Smart geconcentreerd op de basis. Bij elke grote doos zit een uitgebreid boekje waarbij je stapje voor stapje iets leert over magnetisme en het bouwen van stevige constructies.

In tegenstelling tot de meeste denkpuzzels van SmartGames die ik ontworpen heb, is het basisidee voor SmartMax niet van mij. Magnetisch constructie-speelgoed met staven, bollen en magneten bestaat immers al een hele tijd in alle mogelijke vormen en maten. Het was dan ook met frisse tegenzin dat ik aan dit project begon, aangezien het me niet meteen duidelijk was hoe ik zo’n puur concept kon verbeteren, laat staan dat ik er als speelgoedontwerper nog iets aan zou toe kunnen voegen.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn het niet enkel de mogelijkheden die speelgoed interessant maken, maar ook de beperkingen ervan. Door de polariteit van de magneten te koppelen aan specifieke kleuren, verminder je het aantal mogelijke combinaties dat gemaakt kan worden. Maar hierdoor krijgt een kind wel de kans om iets over magnetisme te leren en wordt het bouwen meer dan het willekeurig aaneenschakelen van onderdelen.


Hetzelfde geldt voor sterkte van de magneten. Indien deze sterker zouden zijn, zou het makkelijker zijn om eender wat te bouwen. Maar we hebben ze bewust een bepaalde sterkte meegeven, zodat je enkel stabiele en stevige constructies krijgt, wanneer je ze op een slimme manier combineert. Zo leren kinderen op jonge leeftijd dat constructies met driehoeken veel sterker zijn dan met vierkanten, iets dat ze vervolgens kunnen ontdekken in de echte wereld rondom hen.


Nadat we in 2010 een basis gelegd hadden voor deze collectie, voegden we er in 2011 de mogelijkheid aan toe om met dezelfde staven auto’s, treinen en vliegtuigen te maken. De staven hebben namelijk een heel specifieke vorm waardoor je onderdelen zoals wielen en vleugels erop kan klikken (je moet dan wel doorduwen totdat je een tweede “klik” hoort).

SmartMax is geen goedkoop speelgoed. Dat heeft te maken met de grootte en de kwaliteit van de onderdelen, maar vooral met het feit dat magneten steeds duurder worden.


Maar doordat je dezelfde onderdelen telkens opnieuw kan gebruiken op een andere manier, kan je ermee blijven spelen. Elke doos is een investering die later opnieuw rendeert wanneer je er iets bijkoopt. Want zoals dat voor elk constructie-speelgoed het geval is, geldt ook hier dat hoe meer onderdelen je hebt hoe hoger en groter je kan bouwen ;-) Je kan bijvoorbeeld beginnen met een basis-doos en die later aanvullen met andere sets die allemaal compatibel zijn. Zo zitten bijvoorbeeld de propellers van het vliegtuig ook magnetisch op de vleugels van het vliegtuig.

Indien iemand zich zou afvragen wat nog het verband is tussen deze voertuigen en magnetisme, die moet maar eens 2 autootjes maken die elkaar afstoten. Op deze manier kan je iets onzichtbaar zoals magnetisme toch zichtbaar maken. Iets dat niet alleen fascinerend is voor kinderen, maar waar ook volwassenen nog met open mond naar staan te kijken.
Vooral de springschans is hier thuis heel populair. Op volgende bladzijden vind je een overzicht van de alle SmartMax-sets die je in 201120122013, 2014 en 2015 kan kopen.


Meer informatie kan je vinden op de officiële website van SmartMax


update 17 oktober 2012: SmartMax wint “Speelgoed van het Jaar 2012” in België met de nieuwe set “Flower Palace”.

 

<  VORIGE                                                                      VOLGENDE  >