SMARTCAR 5x5 - SmartGames 2016

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP


SmartCar 5x5 is een herwerkte versie van SmartCar, een “educatief” puzzelspel dat ik in 2009 ontwierp. Hoewel ik het concept van de originele versie wel goed vond, was ik nooit helemaal tevreden over hoe het uiteindelijke product eruit zag. De opdrachten waren interessant genoeg voor kinderen in de lagere school, maar omwille van de houten basis, zag het er eerder uit als speelgoed voor een peuter.voorbeeld van een Junior opdracht/ oplossing (met 5 blokken) voor oudere kinderenvoorbeeld van een Master opdracht/ oplossing (met 5 blokken) voor oudere kinderenDus net zoals bij Walls & Warriors, heb ik geprobeerd alles te verbeteren, wat enigszins te verbeteren viel:


1) De nieuwe SmartCar 5x5 heeft iets kleinere, houten blokken, die makkelijker te manipuleren zijn.

2) De basis en de wielen zijn nu van kunststof. Hierdoor is de auto minder zwaar en rijdt hij veel beter, zonder een piepend geluid te maken.

3) Er is nu veel meer variatie tussen de verschillende opdrachten. Er zijn nu 2 verschillende opdrachtboekjes: eentje voor kleuters en eentje voor kinderen van de lagere school. De opdrachten voor de kleuters zijn vergelijkbaar met die van de oude versie van SmartCar. Daarvoor heb je nog steeds de 4 L-vormige blokken nodig. Maar het boekje voor de lagere school bevat opdrachten met 5 blokken, waaronder een nieuw rechthoekig, oranje blok. Hierdoor zijn deze opdrachten beduidend interessanter (en ook moeilijker).

4) Ik heb het concept vereenvoudigd. In de oude, houten versie was elke opdracht eigenlijk een dubbele opdracht. Je moest alle blokken op de basis plaatsen EN er voor zorgen dat de ogen (die op de blokken gedrukt staan) naar voren keken. Alle ogen op andere blokken moesten verborgen worden. Maar deze dubbele opdracht was een beetje te veel van het goede voor veel kinderen. Het nabouwen van een zijaanzicht is voor veel kleuters al moeilijk genoeg. Om die reden zijn er nu geen ogen meer gedrukt op de houten blokken, maar staan ze op een vaste positie bovenop de voorste wielkappen.

5) De nieuwe versie, ziet er iets minder kinderlijk uit, zodat kinderen zich er niet te snel te oud voor voelen.

6) De nieuwe versie heeft een reservewiel op de achterkant staan. De enige functie van dat wiel is om in de aanzichten duidelijk te maken wat de voorkant of achterkant van de auto is. In de oude versie werd dit aangeduid door rode en blauwe wieldoppen. Maar voor een aantal kinderen was dat misschien iets te subtiel.


Resultaat van dit alles is een nieuwe SmartCar 5x5, die zowel een betere puzzel als een betere speelgoedauto is. De 5x5 in de naam is een woordgrapje en tegelijkertijd een verwijzing naar de 5de blok die erbij gekomen is.


Op volgende website kan je makkelijk een speelgoedwinkel in jouw buurt terugvinden waar ze SmartGames verkopen:

https://shop.smartgames.eu/

 

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

>

<

Raf Peeters, januari 2016

Nederlands/