ROADBLOCK - Smart Games denkspel met auto’s

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN ROADBLOCK


Ik weet nog precies wanneer ik het denkspel RoadBlock voor SmartGames bedacht. Ik was op vakantie op Terschelling en we reden met de fiets in de donkere winternacht naar ons huisje. Een idee ontstaat vaak uit een sfeer en niet uit een spelconcept. In dit geval waren het de lichten die 's nachts in de huizen branden, zodat je enkel donkere contouren ziet van gebouwen en een soort schaduwspel op de ramen.


TWEEDE KEER, GOEDE KEER

Het spelconcept zelf was snel gevonden. Soms ben je jaren op iets aan het broeden, soms is het van de eerste keer juist. Of in dit geval van de tweede keer. Nadat ik het concept en de vorm van de puzzelstukken had vastgelegd, werden er opdrachten met de computer uitgerekend. Pas nadat ik er een 100-tal van opgelost had (dit keer op Texel, want ondertussen was het zomervakantie) kwam ik tot de vaststelling dat de opdrachten makkelijk op te lossen waren, indien je altijd begon met hetzelfde puzzelstuk. Dat mocht dus niet. Dus werd dat puzzelstuk aangepast en mocht ik opnieuw beginnen puzzelen.


SPEELGOED VAN HET JAAR

In 2008 wonnen we met RoadBlock "Speelgoed van het Jaar" in Nederland. Dat was een speciale ervaring, omdat de Vlaamse media erover berichtten. Woensdag werd de prijs bekend gemaakt. Donderdag stond in één krant : "Vlaamse ontwerper wint Nederlandse spellenprijs". Gevolg, vrijdag stond het ook in een aantal andere kranten, werd ik telefonisch geïnterviewd voor verschillende radio's en kwam zelfs de regionale televisie langs. Maar het speciale hiervan was dat mijn werk plotseling "iets betekende" voor familie en kennissen. Hoewel het misschien de 20ste keer was, dat één van mijn ontwerpen een prijs of onderscheiding kreeg, werd het voor mijn omgeving de eerste keer "tastbaar", omdat het nu eens in hun krant stond. Terwijl voor mij elke prijs even mooi is. De belangrijkste waardering is uiteindelijk die van de spelers. Het feit dat ze vaak een tweede of derde spel kopen, betekent dat ze het eerste spel dat ze kochten leuk vonden.


EEN DUIDELIJKE STARTPOSITIE

De startpositie van de gebouwen, zorgt ervoor dat je spelbord telkens anders wordt. Bij  de andere spellen met een spelbord had ik om hetzelfde te bereiken (grote) opdrachtkaarten nodig, bij dit spel volstaat een klein opdrachtboekje. En in tegenstelling tot andere puzzelspellen zoals Katamino of IQ-puzzler, blijft het tijdens het spelen ook duidelijk welke puzzelstukken je van plaats mag veranderen en welke niet. Hierdoor moet je niet constant in je boekje kijken, maar volstaat het om één keer de opdracht juist te zetten.


DOEL VAN HET SPEL

De opdracht bij dit spel is alweer dubbel. Enerzijds moeten alle puzzelstukken op het spelbord passen. Maar tegelijkertijd moeten alle politie-auto's zo geplaatst worden, dat de rode auto niet kan ontsnappen. Of een politie-auto juist staat, is dus afhankelijk van de plaats van de andere politie-auto's. Bij sommige moeilijke opdrachten, passen de puzzelstukken op meer dan 60 manieren op het spelbord! Maar bij slechts één manier kan de gangster niet ontsnappen.

UITBREIDINGSSET MET GROENE AUTO

Ondertussen bestaat er ook een uitbreidingsset van RoadBlock, met een extra puzzelstuk en 60 nieuwe opdrachten. De gangster krijgt versterking van een handlanger in een groene auto. Maar het verschil met de rode auto is dat je de groene auto wel van plaats mag veranderen en dat die op hetzelfde puzzelstuk staat als een politie-auto.


Door de afschuining van de vierkantjes op het spelbord, kan je de puzzelstukken makkelijk kantelen en eruit tillen. Een kunstje dat GoGetter, Hide&Seek en Camouflage ook kunnen, maar hier is het anders opgelost. Kleine details als deze, ik hou er wel van.


Omwille van het thema, wilde ik het eerst in NY laten afspelen, zoals zoveel politie-achtervolgingen in series en films. Maar dat bleek niet haalbaar. De wolkenkrabbers zouden het spel onspeelbaar en/of onbetaalbaar maken of de auto's zouden bijzonder klein of belachelijk groot moeten zijn. Dus werd de setting maar verplaatst naar de achterbuurten van een stad (waar de gebouwen minder hoog zijn). Maar de lichtjes in de ramen zijn gebleven…


UPDATE

In 2016 krijgt dit spel een volledig nieuwe verpakking (met foto ipv venster aan de voorkant), waarbij het makkelijker is om alles terug in de doos te stoppen. Het boekje dat hierbij zal ook 80 opdrachten bevatten ipv 60.

 

Nederlands/

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2008