QUADRILLION - de ultieme IQ-puzzler

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN QUADRILLION


Quadrillion is de ultieme IQ-puzzel voor iedereen die graag puzzels oplost waarbij je een spelbord vol moet leggen. Het heeft 12 stevige puzzelstukken die door jong én oud makkelijk te manipuleren zijn. Het is misschien niet meteen zichtbaar op bovenstaande afbeelding, maar de puzzelstukken zijn een heel pak groter dan die van andere IQ-spellen met bolletjes. Maar het allerbelangrijkste verschil met alle andere puzzelspellen is, dat dit spel een bijna oneindig aantal mogelijke opdrachten heeft.


YIN-YANG

Wanneer ik een nieuw denkspel ontwerp, probeer ik altijd iets “beter” of op zijn minst “anders” te doen dan bij bestaande spellen. Ik had al spellen gemaakt waarbij je de puzzelstukken van vorm kon veranderen (Pinguins on Ice, Bend-it). Dus ik dacht: wat als het spelbord zelf aanpasbaar zou zijn? Dit zou enkele belangrijke voordelen bieden. Om verschillende opdrachten te maken, zou je gewoon het spelbord moeten veranderen. Dat gaat sneller en er is minder kans dat je iets verkeerd doet.


Om de verschillende delen van het spelbord bij elkaar te houden, zitten er in elk vierkant 8 magneetjes, in totaal dus 32 magneten. Helaas zijn die niet goedkoop. Daarom bestond het oorspronkelijke idee erin om er 2 verschillende spellen van te maken. Het ene zou “yin” heten en het andere “yang”. Elke set zou bestaan uit 2 dubbelzijdige vierkanten en 6 puzzelstukken. Wanneer je één set had, kon je natuurlijk enkel relatief makkelijke opdrachten oplossen. Maar wanneer je de twee spellen combineerde, dan zou je veel moeilijkere opdrachten met 4 vierkanten kunnen maken. De werktitel “Yin-Yang” was gekozen om aan consumenten duidelijk te maken dat de twee spellen bij elkaar hoorden.


Maar aangezien het spel vooral interessant is met 4 vierkanten, besloten we uiteindelijk om er gewoon één product van te maken. Dat is ook veel makkelijker uit te leggen. Maar de witte/zwarte spelborden met stippen zijn nog een restant van het originele thema en idee.


SERENDIPITEIT

De bedoeling van het spel is om met de vierkanten één groot spelbord te creëren en dit vervolgens te vullen met de 12 puzzelstukken. Elk vierkant heeft bepaalde plaatsen waarop je geen puzzelstuk kan leggen, namelijk de witte en zwarte stippen. Elk vierkant is dubbelzijdig en heeft deze stippen op andere plaatsen. Hierdoor kan je het spelbord op heel veel verschillende manieren samenstellen, naargelang welke zijden je gebruikt, in welke oriëntatie en welke vorm van spelbord je maakt.

boven: de 11 vormen of configuraties van het spelbord dit toegelaten zijn door de spelregels


Toen we het aantal mogelijke opdrachten en oplossingen wilde uitrekenen, gebeurde er iets onverwacht. Mijn collega Saskia zei dat het wel een tijdje ging duren, want dat bij 11 vormen van het spelbord er altijd minstens één oplossing was, het maakte niet uit hoe je je vierkanten plaatste. Ik realiseerde meteen welke mogelijkheden dit bood. Serendipiteit op zijn best!


MILJOEN, BILJOEN, TRILJOEN, QUADRILJOEN

Vaak krijg ik feedback van klanten die meer opdrachten willen, dan diegene die bij een spel zitten. Bij het eerste spel dat ik ontwierp (GoGetter) zaten oorspronkelijk 12 opdrachten. Latere versies en recentere SmartGames kregen steeds meer opdrachten, eerst 24, dan 48, 60 en sommige zelfs 120. Maar voor sommige mensen is veel nooit genoeg. En met Quadrillion heb ik eindelijk een oplossing gevonden om iedereen tevreden te stellen.


Er zijn 638 976 verschillende startposities mogelijk, wanneer je de 4 delen van het spelbord tegen elkaar klikt. Deze hebben allemaal minstens één oplossing. Sommige hebben zelfs 100 000 oplossingen. Dat wil niet zeggen dat een oplossing vinden daarom gemakkelijk is!


Natuurlijk is 638 976 nog geen quadriljoen. Maar tijdens het zoeken naar een naam zochten we naar iets dat klonk als “heel veel”. Bovendien zit in het woord ook “quadri” wat “vier” betekent en kan verwijzen naar de 4 delen van het spelbord.


Wist je trouwens dat een quadriljoen (net zoals een biljoen of triljoen) in Europa een heel ander getal is dan in de VS? In Europa is dat getal een miljard keer groter dan in Amerika (een 1 met 24 nullen erachter ipv met 15). Waarmee weeral bewezen is dat niet alles in Amerika groter is dan bij ons.


Maar hoewel het aantal startposities kleiner is dan een quadriljoen, komt het aantal oplossingen iets dichter in de buurt daarvan. Ik heb ze nog niet nageteld, maar het tekstbestand met alle oplossingen was meer dan 20 GB! Dat is dus meteen ook de reden waarom al deze oplossingen niet bij dit spel zitten ;-)


Je kan natuurlijk nog andere startposities maken dan de 11 toegelaten vormen. Maar dan kan ik niet garanderen dat ze een oplossing hebben. Dus het oplossen hiervan is op eigen risico. Zo kan je het spelbord in de vorm van een bloem of molentje ook maken met alle onderdelen gespiegeld (zoals op de foto helemaal bovenaan deze pagina). Maar van de 24 576 mogelijkheden om deze configuratie te maken, waren er 3 die geen oplossing hadden. Daarom heb ik deze configuratie niet in het boekje opgenomen.


EEN “AANTREKKELIJKE” PUZZEL VAN MAKKELIJK TOT RAZEND MOEILIJK

Een puzzelspel met een ontelbaar aantal opdrachten, heeft één nadeel: het is nogal moeilijk om ze in een volgorde te zetten met oplopende moeilijkheidsgraad. Dus hoewel je bij dit spel eigenlijk geen opdrachten nodig hebt, hebben we er toch een boekje bijgedaan met 60 opdrachten. Bij deze opdrachten krijg je niet alleen de configuratie van het spelbord te zien, maar ook de plaats van enkele puzzelstukken. Al deze opdrachten hebben maar één oplossing, die je achteraan in het boekje terug kan vinden.
boven: voorbeeld van een makkelijke uitdaging (links) en oplossing (rechts) uit het opdrachtenboekje
boven: voorbeeld van een moeilijke uitdaging (links) en oplossing (rechts) uit het opdrachtenboekje


Dit is echt een puzzel voor iedereen met genoeg geduld. Niet alleen kinderen, maar ook hun (groot)ouders zullen veel plezier beleven aan dit denkspel met simpele spelregels. Door de magneten heb je in geen tijd een opdracht klaargezet. Gewoon klikken en spelen maar! Het duurt een paar seconden om een nieuwe uitdaging te maken, maar een heel leven om ze allemaal op te lossen.
UPDATE

In 2016 krijgt dit spel een volledig nieuwe verpakking (met foto ipv venster aan de voorkant), waarbij het makkelijker is om alles terug in de doos te stoppen. Het boekje dat hierbij zal ook 80 opdrachten bevatten ipv 60.

 

Nederlands/

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2014