PENGUINS POOL PARTY - denkspel

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN PENGUINS POOL PARTY


Driemaal is scheepsrecht. Aangezien ik al twee puzzelspellen met pinguïns bedacht had, was het geen verrassing dat Smart me vroeg om nog een derde te ontwikkelen voor SmartGames. Maar los van het thema zijn de 3 spellen heel verschillend van elkaar. Penguins on Ice is een groter spel, Penguins Parade is een magnetisch reisspel en dit nieuwe spel is een compact spel, vergelijkbaar qua grootte met Temple Trap.


Minder is meer (min of meer)


Penguins Pool Party is een goed voorbeeld van hoe je iets nieuws kan maken, door een bestaand product als uitgangspunt te nemen en daar dan enkele sleutel-elementen van te veranderen:

- De twee bestaande spellen hadden pinguïns op het ijs, dus besloot ik ze deze keer in het water te plaatsen.

- De twee bestaande spellen hebben puzzelstukken op basis van vierkanten, daarom besloot ik nu zeshoeken te gebruiken. In plaats van 5 pentomino’s (vormen bestaande uit 5 vierkanten) te gebruiken, koos ik nu 4 tetrahexen (vormen bestaande uit 4 zeshoeken). Er bestaan maar 7 mogelijke soorten tetrahex-vormen, waarbij 3 vormen minder interessant zijn omdat ze te veel symmetrie hebben.


In weze is Penguins Pool Party een “packing puzzle”, vergelijkbaar met alle IQ-spellen, maar dan met een thema. Soms duurt het jaren om een spelidee uit te werken, soms is het rechttoe rechtaan. Maar hoewel dit concept misschien niet het meest originele uitgangspunt heeft, is het wel een heel goed spel geworden dat er ook nog eens leuk uitziet. Vooral voor puzzels geldt vaak dat eenvoudiger vaak beter is. Eenvoudig wil trouwens nog niet zeggen dat het ontwerpproces eenvoudiger wordt. In een product wordt complexiteit vaak gebruikt om bepaalde problemen in het ontwerp te camoufleren. Hoe eenvoudiger iets is, hoe beter elk detail moet zijn, omdat elke fout meteen opvalt.


Een eenvoudig concept wil ook niet noodzakelijk zeggen dat alle opdrachten simpel zijn om op te lossen. Hoewel dit spel nooit echt ontzettend moeilijk wordt, zijn de puzzelstukken op basis van zeshoeken toch veel minder evident dan die op basis van vierkanten.Voorbeeld van een Starter opdracht/oplossing met 4 pinguïns in het water
Voorbeeld van een Master opdracht/oplossing met 2 pinguïns in het water


Wat dit spel verschillend maakt van andere vergelijkbare puzzels, is dat plaatsen op het spelbord leeg kunnen blijven. Makkelijke opdrachten tonen de plaats van 4 pinguïns in het water. De puzzelstukken met ijs moeten al de rest van het spelbord bedekken. Maar bij de moeilijkere opdrachten zwemmen er maar 2 of 3 pinguïns in het water. Er zullen op het einde dus 1 of 2 vakjes leeg blijven, alleen weet je niet waar.


De puzzelstukken met ijs, kostten ons het meeste tijd om te ontwikkelen. Deze zijn uiteindelijk gemaakt uit 1 stuk (en niet zoals bij Penguins on Ice uit twee verschillende stukken). Ze zijn gemaakt uit transparante, blauwe kunststof die aan de onderkant wit is geschilderd, zodat ze er aan de bovenkant uitzien als ijs. Doordat de zeshoeken een verschillende hoogte hebben, zijn ze gemakkelijk op te tillen, omdat er altijd wel een deel van een puzzelstuk boven de andere puzzelstukken uitsteekt.
Op volgende website kan je makkelijk een speelgoedwinkel in jouw buurt terugvinden waar ze SmartGames verkopen:

https://shop.smartgames.eu/

 

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

>

<

Raf Peeters, januari 2016

Nederlands/