PENGUINS PARADE - SmartGames 2015

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN PENGUINS PARADE


Ook Penguins Parade is één van de 5 nieuwe denkspellen die ik dit jaar voor SmartGames ontwierp. De bedoeling van het spel is om 4 puzzelstukken op het spelbord te plaatsen, zodat de 4 pinguïns op 1 rij staan, hetzij horizontaal, verticaal of diagonaal.


VIER OP EEN RIJ


Het basisidee voor deze puzzel, is ook dit keer weer mijn voorliefde om een spel te maken met zo weinig mogelijk puzzelstukken. Vooral bij compacte reisspellen is dit heel handig. Want hoewel de puzzelstukken magnetisch zijn, heb je nog steeds een plaats nodig om ze tijdelijk neer te leggen, wanneer je een opdracht aan het oplossen bent. En hoe meer puzzelstukken je hebt, hoe makkelijker je er kwijt raakt.


Bij de meeste legpuzzels die ik tot nu toe ontworpen heb, is het de bedoeling om het spelbord helemaal vol te leggen met puzzelstukken. Het grote verschil (behalve het thema of de vorm) bij elk van deze spellen, is de extra spelregel die elk spel uniek maakt. Bij RoadBlock moet je ervoor zorgen dat de rode auto niet ontsnapt. Bij Noah’s Ark moeten dieren van dezelfde soort naast elkaar geplaatst worden. Maar misschien is het wel mogelijk om een vergelijkbaar spel te maken, zonder dat het hele grid vol gelegd wordt met puzzelstukken.hierboven: voorbeeld van een Junior opdracht (links) en oplossing (rechts) met pinguïns die horizontaal op één lijn staan


Het enige doel bij Penguins Parade is om de pinguïns op het spelbord te zetten zodat ze op één lijn staan, in eender welke richting, zonder dat er lege plaatsen tussen de pinguïns ontstaan. De pinguïns moeten altijd met hun voetjes naar beneden staan, wat betekent dat je deze puzzelstukken dus niet kan roteren. Wanneer je een opdracht kiest, begin je met de 2 lege puzzelstukken op een specifieke plaatst te zetten, die telkens verschillend is. Deze puzzelstukken mag je daarna natuurlijk niet van plaats veranderen.


hierboven: voorbeeld van een Master opdracht (links) en oplossing (rechts) met pinguïns die diagonaal op één lijn staan


Hoewel het lijkt alsof je veel plaats hebt op het spelbord en je daardoor wel heel veel mogelijkheden hebt, is het spel niet zo moeilijk op te lossen. Daarom dat er 5 tot 10 jaar op de verpakking staat. Vooral het feit dat je de puzzelstukken met pinguïns niet mag draaien, beperkt het aantal mogelijkheden vrij drastisch. Er zijn maar 22 verschillende manieren om de 4 puzzelstukken naast elkaar te leggen zodat de 4 pinguïns een geldige lijn vormen. Maar de meeste juiste combinaties kan je op verschillende plaatsen op het spelbord maken, zodat er uiteindelijk 113 mogelijke eindposities zijn. Meer dan genoeg keuze dus voor een spel met 48 opdrachten.


Het thema is een verzoek van één van mijn bazen. Vanwege het succes van Penguins on Ice, wilde hij nog graag een spel met deze vrolijke diertjes in de hoofdrol. Het thema past perfect bij het spelmechanisme. In mijn verbeelding vormen pinguïns vaak rijen wanneer ze over het ijs naar de zee wandelen.


Ik ben niet alleen spellenbedenker, maar ook vormgever. Daarom probeer ik altijd ook nog iets extra toe te voegen aan een spel, ook al is het misschien niet helemaal noodzakelijk. In dit geval maakte ik de puzzelstukken minder vierkant en minder vlak door met de hoogte van de stukjes ijs te spelen. Hoewel het qua spelmechanisme anders is dan Penguins on ice, zijn op deze manier beide spellen toch familie van elkaar.


    
    


TANGOES PARADOX: EEN MYSTERY VERBORGEN IN EEN PUZZEL

Mijn collega’s en ik hebben afgelopen jaar ook de bestaande puzzels uit de Tangoes-reeks opgefrist.


Het idee voor Tangrams komt natuurlijk niet van mij, maar zou gebaseerd zijn op een oude Chinese puzzel. Een aantal jaren geleden heeft Smart het merk Tangoes gekocht, maar tot afgelopen jaar hadden we nog niet de tijd gehad om die spellen op te waarderen. Vanaf nu zitten er in Tangoes Animals eindelijk ook 48 opdrachten in plaats van 24. En alle opdrachten staan nu ook in volgorde van moeilijkheid, net zoals dat bij alle andere, echte SmartGames het geval is.


Voor de andere nieuwe Tangoes-puzzle was mijn inbreng iets groter. Tangoes Paradox heeft ook 48 opdrachten, maar de  opdrachten staan telkens per paar bij elkaar. De bedoeling van het spel is om de afbeelding na te bouwen met de 7 klassieke tangram-puzzelstukken. Telkens wanneer je een opdracht A hebt opgelost, dan staat ernaast opdracht B. Deze ziet er bijna identiek uit, behalve dat het lijkt alsof er een stukje ontbreekt. Toch moet je ook nu weer dezelfde 7 puzzelstukken gebruiken om de afbeelding na te bouwen. Hoe is dat mogelijk? Kan jij de paradox ontraadselen?
hierboven: voorbeeld van een opdracht A (links) en een opdracht B (rechts)


Puzzels met oplossingen die schijnbaar onmogelijk lijken, zijn natuurlijk niet helemaal nieuw. Maar voor zover ik weet heeft nog nooit iemand daar een volledig spel rond gemaakt met verschillende opdrachten met oplopende moeilijkheidsgraad. In tegenstelling to Tangoes Animals, hebben sommige opdrachten van Tangoes Paradox meerdere oplossingen. Het was zo al moeilijk genoeg om 2 x 24 opdrachten te vinden voor dit spel. Indien ik enkel opdrachten had toegelaten met maar één oplossing, dan hadden er een heel aantal mooie en interessante paradoxen niet ingezeten.


De bestaande Tangoes Objects en Tangoes People verdwijnen hiermee uit het gamma. Maar met Tangoes Animals en Tangoes Paradox krijg je nu twee heel verschillende spellen. Het eerste is thematisch (dieren) en redelijk gemakkelijk (vanaf 6 jaar), het tweede spel is abstract en veel moeilijker (vanaf 10 jaar). 

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2015

Nederlands/