PENGUINS on ice - pentomino puzzel

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN PENGUINS ON ICE


Penguins on ice is een logisch denkspel dat ik in een andere volgorde ontwierp dan de andere Smart Games. Meestal start ik met een bepaald thema of beeld voor ogen. Het spelconcept en de spelregels volgen pas daarna. Andere puzzelontwerpers vertrekken vaak vanuit een spelmechanisme en voegen pas later een thema toe. Voor dit spel ben ik uitzonderlijk ook vertrokken vanuit het spelmechanisme.


WAT IS ER NU ZO INTERESSANT AAN EEN PENTOMINO?

Ik vind het altijd interessant om te onderzoeken wat andere mensen boeit, ook al deel ik niet noodzakelijk dezelfde fascinatie. Zo zijn er heel wat mensen gek op Rubrick’s Cube of op sudoku’s, terwijl ik daar zelf niets speciaals mee heb. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor pentomino’s. Al meer dan 10 jaar werkt Odette De Meulemeester, een wiskunde -leerkracht uit het KSO Glorieux in Ronse rond pentomino’s en alles wat daar maar enigszins verband mee houdt. Waarom? Dus dan ga ik op zoek naar wat zo’n puzzel zo speciaal maakt en voor ik het weet ben ik vertrokken...


In het geval je niet zou weten wat dat is: een pentomino is een vorm die bestaat uit 5 vierkanten van gelijke grootte die met  minstens één zijde met elkaar verbonden zijn. Er bestaan al heel wat spellen en puzzels op de markt met pentomino-stukken. Maar wat de meeste bestaande puzzels gemeenschappelijk hebben, is dat er veel puzzelstukken inzitten. Maar ik probeer altijd met zo weinig mogelijk onderdelen een spel te maken. Dus om toch voor voldoende mogelijkheden en variatie te kunnen zorgen, moest ik iets anders bedenken.


HOE MAAK JE VAN WEINIG VEEL?

De oplossing was ervoor te zorgen dat elk puzzelstuk van vorm kan veranderd worden. Op deze manier is elk puzzelstuk er eigenlijk 3 of 4 verschillende. Maar je weet  in de meeste opdrachten natuurlijk niet op voorhand welke vormen je zal nodig hebben voor de oplossing. Elk puzzelstuk wordt zodoende een puzzel op zich. Dus hoewel er maar 5 verschillende puzzelstukken in “Penguins on Ice” zitten, kan je er 13 mogelijke pentomino-vormen mee maken. Sommige vormen kunnen door verschillende puzzelstukken gemaakt worden. Je verandert een puzzelstuk van vorm door de 2 stukken waaruit hij bestaat ten op zichte van elkaar te verschuiven.voorbeeld van een puzzelstuk dat van vorm wordt veranderd


De keuze van de verschillende puzzelstukken met de meest mogelijke combinatiemogelijkheden, deed ik samen met Odette. Daarna hielp Saskia zoals gewoonlijk me met met het zoeken naar opdrachten met maar één oplossing door een computerprogramma te schrijven dat dit uitrekende. Grappig dat de twee mensen die mij met het concept geholpen hebben vrouwen zijn (en veel slimmer dan mij, zeker wat betreft wiskunde). Ik krijg soms namelijk te horen dat ik toch vooral “toys for boys” zou bedenken. Niet dus!


OP GLAD IJS

Pas nadat ik een werkend mechanisme had bedacht, ging ik op zoek naar een thema. Ik wil altijd graag dat het spelconcept en het thema één passend geheel vormen, dat het hele plaatje klopt. En dat het verhaaltje er niet bij gesleurd wordt om de puzzel interessant te maken.

Maar wat kan er transformeren en bestaat uit vierkanten? Eerst wilde ik graag iets doen met een boerderij, maar een wei verandert niet van vorm (behalve bij aardbevingen). Tenzij de dieren natuurlijk geen boerderijdieren zouden zijn en ze zich niet op vaste grond zouden bevinden. En zo kwam ik bij 5 pinguïns die zich op glad ijs bewegen. Ijsschotsen die op zee drijven, veranderen namelijk van vorm en schuiven en glijden voortdurend naast elkaar. En door deze ijsschotsen weer te geven als ijsblokjes had ik de perfecte basisvormen om pentomino’s te maken.
BLOKKEN EN TETRIS

Eerst wilden we het spel penguins “on the rocks” noemen, aangezien dat laatste in het Engels een drankje met ijsblokjes betekent. Maar aangezien dat nogal verwarrend klonk, heeft het uiteindelijke spel een even onzinnige naam gekregen, namelijk “penguins on ice”.

Ben Crabbé zou zeggen: “ja, waar zouden de pinguïns anders moeten op zitten?” Blokken, het tv-programma dat hij dagelijks presenteert, gebruikt trouwens ook puzzelstukken gebaseerd op vierkanten, maar dan 4 ipv 5, tetromino’s genaamd (“tetra” betekent 4 en “penta” 5 in het oud-Grieks). Vandaar de naam van het spel waarop Blokken gebaseerd is, namelijk Tetris. Maar dit geheel terzijde...


DOEL VAN HET SPEL

De bedoeling van “Penguins on Ice” is om alle puzzelstukken zo te plaatsen, dat ze samen op het spelbord passen én de pinguïns op de juiste plaats terecht komen. In het STARTER-level is de plaats en de vorm van elk puzzelstuk gegeven, zodat je de verschillende mogelijkheden van de puzzelstukken kan leren kennen. Bij de moeilijker opdrachten ken je enkel de plaats van sommige pinguïns. Wanneer er minder dan 5 pinguïns in de opdracht gegeven zijn, mag je zelf de plaats van de andere pinguïns kiezen. In het begin lijkt deze puzzel complex, maar eigenlijk is hij makkelijker dan hij eruit ziet.voorbeeld van een moeilijkere opdracht (links) en oplossing (rechts)


GEEF ME DE VIJF

Het resultaat is wel een echte pentomino-puzzel tot de 5de macht. Hij bestaat niet enkel uit 5 puzzelstukken bestaande uit telkens 5 vierkanten. Maar in totaal zijn er ook 5 pinguïns en is het spelbord een 5x5 grid.


Het enige “schoonheidsfoutje” in deze redenering is dat er meer dan 5 opdrachten inzitten, namelijk 60. Alhoewel 60= 5x (5+5) + 5 +5 . Dat zijn toch ook vijf vijven ;-)


Indien je geïnteresseerd bent in het volledige ontwerpproces van Penguins on Ice met nog veel meer details, dan kan je dat op mijn Engelstalige blog terugvinden.


UPDATE

In 2016 krijgt dit spel een volledig nieuwe verpakking (met foto ipv venster aan de voorkant), waarbij het makkelijker is om alles terug in de doos te stoppen. Deze nieuwe versie heeft nu ook 80 opdrachten ipv 60!


 

Nederlands/

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2011