PARKING PUZZLER - puzzelspel

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN PARKING PUZZLER


Parking Puzzler is één van de andere spellen die ik dit jaar voor SmartGames ontwierp. Het is opnieuw een poging om een puzzelconcept te bedenken waarvoor je eerder logica nodig hebt dan geduld en doorzettingsvermogen.


Wanneer ik rond een bepaald concept of thema werkt, probeer ik altijd verschillende mogelijkheden uit. In het beste geval, kies ik er daar één van uit, die ik dan verder uitwerk tot een product. Maar soms gebeurt het wel eens dat verschillende ideeën bruikbaar zijn. Dus net zoals Deducktion, dat ik tegelijkertijd ontwikkelde, is dit een logica-spel , maar toch zijn beiden heel verschillend geworden.


Waar staat mijn auto?


Het idee voor dit spel is ontstaan uit frustratie. We hebben zelf geen garage, dus laten we onze auto elke avond achter op een openbare parking. Maar de volgende dag vraag je je telkens weer af: “Waar heb ik mijn auto ook alweer geparkeerd? Of waar heeft mijn vrouw hem gezet?” Het help ook niet echt wanneer je auto zwart is en eruit ziet zoals minstens nog 50 andere auto’s op dezelfde parking. Maar vaak kan je je nog wel andere details herinneren. Zoals dat hij naast een sportwagen geparkeerd stond of dat hij ergens links in de tweede rij stond.


Op het eerste zicht lijkt Parking Puzzler op enkele andere spellen die ik ontworpen heb, zoals Camouflage of Airport. Maar dat geldt enkel voor de vorm en het materiaal van de puzzelstukken. Ik had ze ook gewoon zwart kunnen maken in plaats van transparant, maar dan zouden de witte lijnen van de parkeervakken verborgen worden, wanneer je een opdracht oplost. Een ander verschil is dat je bij dit spel geen opdrachtkaarten hebt, die je op het spelbord moet leggen, maar dat de opdrachten in een boekje zijn afgebeeld.


voorbeeld van een Starter opdracht/ oplossingvoorbeeld van een Expert opdracht/ oplossing: er zijn 3 auto’s links van de rode, maar je kent hun kleur en rij niet.voorbeeld van een Master opdracht/ oplossing waarbij enkel de plaats van enkele lege parkeerplaatsen is gegeven in relatie tot de rode auto.


Bij elke opdracht krijg je maar een deel van de informatie die je nodig hebt om de plaats van alle auto’s te bepalen:

Eenvoudige opdrachten tonen de volledige parking of een groot deel ervan. Maar er zijn 2 gele en 3 blauwe auto’s, dus dan nog is niet meteen duidelijk waar elke auto staat. Bij de moeilijkere opdrachten krijg je maar een stukje van de parking te zien. Maar vaak weet je niet welk stukje, hoewel je dit meestal kan deduceren. En soms ken je wel de positie van auto’s, maar niet welke kleur ze hebben. In dat geval worden de auto’s in het donkergrijs weergegeven in de opdracht. Enkel de rode auto (jouw auto?) blijft altijd rood.


Dit is géén Rush Hour kloon


Ik hoop dat niemand dit spel verwart met Rush Hour (dat trouwens van Thinkfun is en niet van SmartGames). Rush Hour is namelijk een schuifpuzzel, wat dus een compleet ander soort puzzelspel is. Maar op één of andere manier is er toch een link tussen beide spellen. Rush Hour is namelijk gebaseerd op een spel van Nob Yoshigahara, dat Tokyo Parking heette. Blijkbaar zijn parkings dus een goede bron van inspiratie voor puzzels.Op volgende website kan je makkelijk een speelgoedwinkel in jouw buurt terugvinden waar ze SmartGames verkopen:

https://shop.smartgames.eu/

 

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

>

<

Raf Peeters, januari 2016

Nederlands/