IQ-TWIST - compacte hersenbreker voor jong én oud

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN IQ-TWIST


IQ-Twist (SmartGames) is mijn bijdrage aan de puzzelcategorie waarbij het de bedoeling is om een gebied te vullen met een bepaalde set puzzelstukken. Bij de meeste van dit soort puzzels, worden verschillende opdrachten mogelijk gemaakt door te starten met een aantal puzzelstukken op het spelbord (zodat de startpositie telkens anders is, zoals bijvoorbeeld bij IQ-puzzler het geval is) of door de grootte van het spelbord aan te passen (zoals bijvoorbeeld bij Katamino).


NIET VOOR 1 GAT TE VANGEN

Ik heb getracht dit gegeven een eigen draai te geven. In elke opdracht staan er een aantal gekleurde pinnen op het spelbord. Het doel van het spel is nog steeds om alle puzzelstukken op het spelbord te leggen. Maar omwille van de pinnen is dit enkel mogelijk wanneer er op die plaats een gat zit in het puzzelstuk dat je erover wil leggen. En meer nog, het puzzelstuk en de pin moeten ook dezelfde kleur hebben.


Je mag de puzzelstukken met eender welke kant naar boven leggen, wat betekent dat elk puzzelstuk op 8 verschillende manieren kan georiënteerd worden (behalve de symmetrische stukken). Maar er zijn 32 plaatsen op het spelbord, waardoor het theoretisch aantal mogelijkheden vaak veel hoger ligt. Alle opdrachten hebben (in tegenstelling tot IQ-Puzzler) maar één oplossing die achteraan in het boekje staan.
Omwille van de pinnen, kan je blijven spelen totdat je de oplossing gevonden hebt, zonder dat je telkens opnieuw naar het boekje met opdrachten moet kijken. Meestal heb je niet alle pinnen nodig, dus om te voorkomen dat je ze verliest, kan je ze bovenaan in de opbergrij plaatsen.


EEN GOEDE RAAD: BEGIN MET HET MOEILIJKSTE PUZZELSTUK

In het begin zien sommige puzzelstukken er een beetje verwarrend uit, omdat de cirkels onderling verbindingen hebben met een hoek onder 45°. Maar het is een orthogonaal grid, dus met hoeken van 90°. Vaak proberen mensen in het begin de puzzelstukken toch onder 45° op het spelbord te leggen (vooral het grote gele puzzelstuk), wat natuurlijk niet lukt. Eens je gewend bent aan de puzzelstukken is dit gele puzzelstuk vaak het makkelijkste om te leggen, omdat het zo groot is en op maar weinig plaatsen past.


100 VERDRAAID MOEILIJKE OPDRACHTEN

In het boekje staan 100 opdrachten en je kan het achteraf mee in het doosje (onder het doorzichtige deksel) stoppen. Op de voorkant van dit  boekje staan alle puzzelstukken afgebeeld zoals ze op het spelbord passen, zodat je dat niet zelf moet zoeken wanneer je alles wil opbergen. Het is een heel compact spel en dus ideaal om bijvoorbeeld mee op reis te nemen.


Ik speel zelf het liefst spellen met een thema, zoals de meeste andere SmartGames die ik ontworpen heb. Maar afgaand op de reacties die ik krijg zijn er een hele hoop mensen die hier helemaal wild van worden. Doordat het een abstracte puzzel is, ziet hij er ook minder kinderlijk uit, waardoor hij ook vaker door en voor volwassenen gekocht wordt. De meeste andere SmartGames waar 7 of 8 jaar op staat zijn ook geschikt voor tieners en volwassenen, maar blijkbaar durven die dat niet voor zichzelf kopen wanneer het er teveel als speelgoed uitziet. Terwijl ik onlangs nog ergens las: “The creative adult is the child that survived”. Dat sluit mooi aan bij de slagzin van SmartGames: “keep on playing”.

 

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2011

Nederlands/