IQ-FOCUS   SmartGames 2017

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN IQ-FOCUS


Na de nogal “rechtaan rechttoe” spelconcepten zoals IQ-Blox en IQ-XOXO, wilde ik dit jaar eens een heel ander soort IQ-puzzel maken.


DE PERFECTE MATCH

Alle ander, bestaande IQ-spellen hebben een paar zaken gemeenschappelijk:

  1. -de opdracht toont de positie van enkele puzzelstukken

  2. -elk puzzelstuk heeft zijn eigen kleur

  3. -elk puzzelstuk bestaat uit cirkelvormige segmenten (behalve de X-en bij IQ-XOXO)

  4. -alle puzzelstukken kunnen op beide zijden gebruikt worden


Bij IQ-Focus is het nog steeds de bedoeling om het spelbord helemaal vol te leggen, maar de opdracht toont een deel van de oplossing, namelijk het stuk van 3x3 vakjes in het midden van het spelbord. Dit is het gebied dat je ziet doorheen het venster in het deksel wanneer je het sluit.


Elk puzzelstuk kan maar op één zijde gebruikt worden. De bovenkant van elk puzzelstuk toont kleine kubussen in verschillende kleuren. Dit betekent dat een bepaalde kleur niet noodzakelijk naar een bepaald puzzelstuk verwijst. Dat maakt het een stuk moeilijker om te bepalen welke puzzelstukken je ziet in het centrale vierkant in de opdracht. Dit is een beetje vergelijkbaar met de witte en zwarte bollen in Bend-it, behalve dat je nu nu 4 kleuren hebt in plaats van 2.


voorbeeld van een moeilijke opdracht/ oplossing van IQ-Focus


De vorm van de puzzelstukken en de plaats van de gekleurde kubussen is zo gekozen dat er een heel aantal verschillende patronen kunnen gemaakt worden in het centrale 3x3 gebied. Om te voorkomen dat je voortdurend terug naar de opdracht moet kijken, moesten de meeste van deze patronen eenvoudig zijn (bijvoorbeeld omdat ze symmetrisch zijn), zodat je ze makkelijk kan onthouden.


Ik wilde ook heel graag opdrachten hebben waarbij de 9 kubussen dezelfde kleur hebben. In de uiteindelijke set is dit mogelijk voor wit, rood en groen. Een opdracht met enkel blauwe kubussen bestaat niet, maar wel eentje waarbij het centrale 3x3 helemaal blauw is, behalve de middelste kubus (die wit is).


voorbeeld van een gemakkelijke opdracht/oplossing van IQ-Focus


Tijdens het testen bleek al heel snel dat wanneer je enkel de kleur van de 9 middelste kubussen kent, het vaak heel moeilijk wordt om de oplossing te vinden. Bovendien weet je vaak niet bij welk specifiek puzzelstuk deze gekleurde kubussen horen. Daar om tonen de gemakkelijke opdrachten de vorm en positie van enkele puzzelstukken (aangeduid in donkergrijs) die zich niet in het centrale 3x3 gebied bevinden.


In dit spel wordt “wit” ook beschouwd als een “kleur”. Dus wanneer je een wit vakje ziet in het centrale 3x3 gebied, dan moet dit in de oplossing ook wit zijn. Dit is verschillend met bijvoorbeeld SmartCar, waar een wit vakje betekent dat je daarvan de kleur niet kent.


In het begin, wanneer je het spel leert kennen, zal je het deksel vaak openen en sluiten, om te controleren of de juiste kubussen zichtbaar zijn doorheen het venster. Maar zodra je een aantal opdrachten gespeeld hebt, zal je dit waarschijnlijk enkel nog doen wanneer je de oplossing controleert.


HOCUS FOCUS PATS

IQ-Focus is zeker één van de meest uitdagende IQ-spellen. Als je strategie voornamelijk “trial & error” is, dan heb je een hoop geduld en doorzettingsvermogen nodig. Maar wanneer je je concentreert op de middelste kubus van het 3x3 gebied, dan brengen deductie en logica je een heel eind verder dan dat ze dat bij de andere IQ-spellen doen. Het spel heeft daarom ook de perfecte naam gekregen. De focus in een fototoestel is namelijk het gebied in het midden van je zoeker waarmee je scherp stelt.


 

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

>

<

Raf Peeters, april 2017

Nederlands/