IQ-LINK - compacte hersenbreker met 120 opdrachten

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN IQ-LINK


Als je IQ-Twist of IQ-Fit leuk vond, dan ga je zeker van IQ-Link houden. Ik laat het aan andere mensen over om te beoordelen dat dit de beste IQ-puzzel is die ik tot dusver ontworpen heb, maar het is zeker de mooiste. De puzzelstukken zien eruit als juweeltjes of als snoepgoed.


Net zoals dat bij de andere SmartGames in deze IQ-reeks het geval is, is het opnieuw de bedoeling om alle puzzelstukken op het spelbord te geplaatst te krijgen. Maar dat klinkt eenvoudiger dan het is. Want alle puzzelstukken samen bestaan uit 36 onderdelen... maar er zijn maar 24 plaatsen op het spelbord!


LINKE BOEL

Er zijn 12 puzzelstukken in dit logische denkspel en elk puzzelstuk bestaat uit 3 onderdelen:

  1. -6 gesloten ringen: deze nemen altijd één plaats op het spelbord volledig in

- 16 ballen

- 14 open ringen


Je kan een bal op dezelfde plaats leggen als een open ring van een ander puzzelstuk indien de opening dezelfde oriëntatie heeft als het verbindingsstuk waar de bal aan vast hangt.
boven: voorbeeld van een opdracht (links) en oplossing (rechts). In dit voorbeeld blijven er op het einde 2 plaatsen op het spelbord helemaal leeg.
boven: voorbeeld van een opdracht (links) en oplossing (rechts). In dit voorbeeld zijn alle plaatsen op het spelbord gevuld.


De mogelijkheden om alle puzzelstukken op het spelbord te leggen zijn theoretisch:

- 2 lege plaatsen + 2 plaatsen gevuld met maar één onderdeel (2 ballen) + 14 plaatsen gevuld met zowel een open ring als een bal + 6 plaatsen gevuld met gesloten ringen.

- 1 lege plaats + 4 plaatsen gevuld met maar één onderdeel (3 ballen en 1 open ring) + 13 plaatsen gevuld met zowel een open ring als bal + 6 plaatsen gevuld met gesloten ringen.

  1. -geen lege plaatsen + 6 plaatsen gevuld met maar één onderdeel (4 ballen en 2 open ringen) + 12 plaatsen gevuld met zowel een open ring als een bal + 6 plaatsen gevuld met gesloten ringen.


Klinkt moeilijk, maar eigenlijk komt het hierop neer: tijdens het oplossen probeer je alle plaatsen op het spelbord zo efficiënt mogelijk te vullen. Wanneer je merkt dat je teveel lege plaatsen of plaatsen met maar één onderdeel aan het vullen bent, dan kan je beter opnieuw beginnen ;-)


DE ONTBREKENDE SCHAKEL

Elke opdracht heeft maar één juiste oplossing. Wanneer een opdracht opgelost is, dan zullen alle puzzelstukken één grote groep vormen met puzzelstukken die met elkaar verbonden zijn (vandaar de naam IQ-Link). In het begin lijkt deze puzzel heel moeilijk, maar dat valt nogal mee. Elk puzzelstuk dat je juist neerlegt geeft meteen een hint voor het volgende puzzelstuk.


Van alle SmartGames die ik ontworpen heb, heeft dit spel de meeste puzzelstukken. Maar door de vorm van de puzzelstukken, kan je toch heel wat logica gebruiken om hem op te lossen. Enkel bij de moeilijkste levels, zal je systematisch één voor één de vele mogelijkheden moeten proberen.


Er zijn 120 opdrachten, verdeeld over 5 levels. De STARTER en JUNIOR levels zijn redelijk simpel. Je hoeft zelf enkel de plaats van 2 of 3 puzzelstukken te vinden. Deze levels zijn eerder bedoeld om het spel goed te leren kennen. Hierbij is het op de juiste plaats leggen van alle puzzelstukken zoals aangegeven in de opdracht, eigenlijk al een puzzel op zich. Let hierbij vooral op de juiste oriëntatie van de openingen in de puzzelstukken. Vooral het gele en oranje puzzelstuk worden regelmatig verkeerd neergelegd, waardoor de opdracht niet meer opgelost kan worden.


Bij het Wizard level gaat het klaarzetten van de opdracht heel wat makkelijker. Daar hoef je maar 1 of 2 puzzelstukken op het spelbord te leggen. Maar voor zover ik me kan herinneren, ben ik er nooit in geslaagd één van deze opdrachten zelf op te lossen. Daarvoor heb ik te weinig geduld en doorzettingsvermogen. Om maar te zeggen dat ik de opdrachten in het EXPERT en MASTER level het leukst vind.

 

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2013

Nederlands/