IQ-Fit - compacte hersenbreker met 120 opdrachten

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN IQ-FIT


Het ontwerp dat ik maakte voor IQ-Fit is een variant op een vaak gebruikt puzzelconcept: probeer een vlak volledig te vullen met puzzelstukken, waarbij de plaats van bepaalde puzzelstukken gegeven is in de opdracht.


EEN “UITSTEKEND” DENKSPEL

Op het eerste zicht lijkt dit heel erg op IQ-Puzzler of IQ-Cabin (deze laatsten zijn trouwens niet door mij, maar door Lonpos bedacht). Maar wanneer je beter kijkt, dan zal je merken dat de gelijkenis maar oppervlakkig is. Eigenlijk is IQ-Fit in bepaalde opzichten zelfs het omgekeerde van IQ-Puzzler.


Bij IQ-Puzzler kan je met de puzzelstukken (met bollen die in één vlak liggen) een 3D-constructie maken, namelijk een piramide. Maar bij IQ-Fit moet je met 3D-puzzelstukken iets 2D maken. De bollen waaruit de puzzelstukken bestaan, liggen namelijk niet allemaal in hetzelfde vlak. Bij alle puzzelstukken steekt er aan één zijde telkens 1 bol uit en aan de andere zijde 2 bollen. Het is de bedoeling dat je de puzzelstukken allemaal op het spelbord legt, met één van de uitstekende zijden naar beneden in de gaten van het spelbord. Hierdoor ontstaat aan de bovenkant een plat vlak.


PRAATJES VULLEN GEEN GAATJES

Maar er is meer. Naargelang welke zijde je naar beneden legt, bedekt een puzzelstuk meer of minder gaten in het spelbord. Aangezien het aantal gaten in het spelbord altijd 50 blijft, is oriëntatie van elk puzzelstuk van belang en niet alleen voor de vorm die het puzzelstuk hierdoor krijgt. De 10 puzzelstukken moeten namelijk niet alleen allemaal op het spelbord passen, er mogen op het einde ook geen gaten meer zichtbaar blijven. Dit gegeven is wat deze puzzel onderscheidt van alle andere puzzels. Vaak heb je op het einde een puzzelstuk met teveel bollen over. Maar even vaak hou je enkel een klein puzzelstuk over en kan je niet alle gaten bedekken.
Er zijn 4 puzzelstukken met 4/5 ballen en 6 puzzelstukken met 5/6 ballen. De combinaties die tot 50 zichtbare bollen leiden zijn dus de volgende:

(10 x 5) = 50

(8 x 5) + (1x4) + (1x 6) = 50

(6 x 5) + (2x4) + (2 x 6) = 50

(4 x 5) + (3x4) + (3 x 6) = 50

(2 x 5) + (4x4) + (4 x 6) = 50


Er zullen dus altijd evenveel puzzelstukken met 4 bollen zichtbaar zijn, als puzzelstukken met 6 bollen. Dit lijkt ingewikkeld, maar tijdens het spelen ben je daar niet echt mee bezig. Een ander belangrijk onderscheid met IQ-Puzzler en IQ-Cabin is dat bij dit spel wél alle oplossing in het boekje staan. In dit geval kan dat ook, omdat elke opdracht maar één oplossing heeft, in tegenstelling tot de meeste opdrachten bij de puzzels van Lonpos.


20 MAKKELIJKE OPDRACHTEN EXTRA, IN TOTAAL 120 OPDRACHTEN

De makkelijkste opdrachten tonen je de juiste positie van 8 van de 10 puzzelstukken. Bij de moeilijkste opdrachten zijn er dat maar 2. Oorspronkelijk had ik 100 opdrachten geselecteerd, net zoals ik dat voor IQ-Twist gedaan had. Maar sommige mensen vinden dat spel nogal moeilijk, vooral voor kinderen. Daarom hebben we bij IQ-Fit nog 20 extra opdrachten gedaan, die veel makkelijker zijn. Zo is iedereen snel met het spel weg, maar hebben de echte puzzelaars toch nog 100 echte uitdagingen.


Alhoewel ik er persoonlijk niet zo van hou om dit soort vulpuzzels op te lossen (ik ga ermee gooien wannier ik de oplossing niet binnen de 10 minuten vind), vind ik IQ-Fit wel heel mooi geworden. Door de manier waarop de bollen met elkaar verbonden zijn, krijgen ze iets druppelvormig. En ik hou er ook van om de puzzelstukken te manipuleren. Ik heb de onderkant van het spelbord speciaal open gelaten, zodat je de puzzelstukken vanaf de onderkant naar boven kan duwen. Zelf doe ik dat zelden, maar ik kan me voorstellen dat wanneer je iets dikkere vingers hebt dit wel makkelijk is.


GEKKER MOET HET NIET WORDEN

De werktitel voor deze puzzel was IQ-hole, omwille van de gaten in het spelbord. Maar dat leek ons niet echt een commerciële naam. Daarom is het IQ-Fit geworden. In het Engels heeft dit een dubbele betekenis. “To fit” betekent namelijk “passen” (de juiste vorm of grootte hebben). Dat dit in het Nederlands ook iets betekent, is mooi meegenomen, alhoewel ik geen garanties geef dat je slimmer van wordt (misschien wel gek). Het belangrijkste lijkt me dat je er veel plezier aan beleeft, zoals dat bij alle SmartGames in de eerste plaats de bedoeling is.


 

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2012

Nederlands/