IQ-CANDY - SmartGames 2015

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN IQ-CANDY


IQ-Candy is één van de nieuwe spellen die ik dit jaar voor SmartGames ontwierp. Hoewel er ook een “IQ” in de naam staat, heeft dit spel een andere vorm en afmeting dan de andere IQ-spellen. Het is wel compact, maar vierkant en qua grootte vergelijkbaar met Back2Back, Bend-It, Temple Trap, enz.


Maar behalve de afmeting, is het qua concept een echte IQ-puzzel. Het doel van het spel is immers ook om alle puzzelstukken op het spelbord te plaatsen. Zoals eerder uitgelegd bij IQ-Blox, komt elk IQ-spel met zijn eigen specifieke “beperkingen”. Hierdoor voelt elk IQ-spel anders aan. En deze beperkingen zorgen er ook voor dat opdrachten mogelijk zijn die telkens maar één juiste oplossing hebben. Bij IQ-Candy is de ingebouwde beperking het spelbord zelf. Op bepaalde plaatsen op het spelbord zitten namelijk vaste pinnen. Sommige pinnen hebben een horizontale vorm, andere een verticale.


Elk puzzelstuk heeft gaten dat over deze pinnen past. Verticale gaten passen enkel over verticale pinnen en horizontale gaten natuurlijk over horizontale pinnen. De kruisvormige gaten passen over beide soorten pinnen. Op sommige plaatsen op het spelbord staan geen pinnen. Hier kan je natuurlijk eender welk puzzelstuk leggen.hierboven: voorbeeld van een Junior (links) en Master (rechts) opdracht en oplossing


VOEDSEL VOOR DE GEEST


Als werktitel had dit spel de naam IQ-Bytes, omdat de vorm van de gaten mij deden denken aan de manier hoe informatie op CD’s is gebrand, wanneer je er door een microscoop naar kijkt. Maar toen de eerste samples arriveerden in transparante kleuren, zei een collega dat het hem aan snoep deed denken. Daarom dachten we vervolgens aan de naam Brain Candy, iets dat aangenaam voor je verstand is, vergelijkbaar met het woord eye candy.

Helaas was deze naam al door iemand anders gebruikt en dus is de uiteindelijke keuze op IQ-Candy gevallen.


Omwille van hoe het spel eruit ziet, hebben we lang overwogen om het spel te verpakken in een soort van snoepzakje, maar uiteindelijk hebben we toch voor een klassieke verpakking gekozen.


Het moeilijkste bij de ontwikkeling van dit spel was om de plaats en het juiste aantal pinnen op het spelbord te bepalen:

- Te veel pinnen leidt tot teveel beperkingen en te weinig mogelijke opdrachten

  1. -Te weinig pinnen leidt tot teveel oplossingen. Hierdoor zijn er te weinig opdrachten mogelijk waarbij je in de opdracht maar 1 puzzelstuk op het spelbord moet leggen.In dit spel zitten 60 verschillende opdrachten. Het grootste voordeel van zoveel restricties inbouwen in het spelbord door het gebruik van vaste pinnen, is dat je heel weinig puzzelstukken nodig hebt om de opdracht klaar te leggen. Bij veel opdrachten volstaat het om één of twee puzzelstukken op een bepaalde plaats op het spelbord te leggen.

                       

Aangezien er maar 7 puzzelstukken zijn, zijn de opdrachten niet extreem moeilijk. Dat is meteen de reden waarom er bij dit spel maar 4 levels zitten en dus geen Wizard level. De oplossingen tonen enkel de kleur en vorm van de puzzelstukken. Bij sommige oplossingen kan je namelijk puzzelstukken omdraaien, zodat het puzzelstuk nog op dezelfde plaats ligt, maar de horizontale en verticale gaten van plaats verwisselen.


Op volgende website kan je makkelijk een speelgoedwinkel in jouw buurt terugvinden waar ze SmartGames verkopen:

https://shop.smartgames.eu/


 

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2015

Nederlands/