IQ-BLOX - SmartGames 2015

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN IQ-BLOX


Een nieuw jaar … een nieuw spel voor de populaire reeks van IQ-spellen. Dit jaar ontwierp ik IQ-Blocks, alweer het vijfde super-compacte puzzelspel voor SmartGames.


DENK BUITEN HET KADER


Alle IQ-spellen die ik tot nu toe bedacht heb, hebben 120 opdrachten waarbij het de bedoeling is dat alle puzzelstukken op het rechthoekige spelbord passen. Elke opdracht heeft telkens 1 oplossing. Om dit mogelijk te maken, bevat elk spel elementen om het aantal mogelijke plaatsingen te beperken. De belangrijkste beperkingen zijn de volgende:

- het aantal, de grootte en de vorm van de puzzelstukken

- de grootte en de vorm van het spelbord


Bovenop deze basis-beperkingen komen er telkens enkele specifieke beperkingen of spelregels bij die voor elk spel verschillend zijn. Zo wordt elk IQ-spel toch weer uniek:

- IQ-Twist: de pinnen beperken het plaatsen tot puzzelstukken met dezelfde kleur en een gat op de juiste plaats.

- IQ-Fit: dubbelzijdige puzzelstukken geven veel meer plaatsingsmogelijkheden, maar enkel de juiste combinatie zal precies alle gaten vullen

- IQ-Link: verschillende puzzelstukken kunnen tegelijkertijd op eenzelfde plaats gelegd worden, maar enkel wanneer ze op een specifieke manier gecombineerd worden (bal en open ring).

  1. -IQ-Steps: de puzzelstukken zijn dubbelzijdig en passen enkel wanneer ze in de juiste volgorde geplaatst worden.hierboven: voorbeeld van een makkelijke opdracht en oplossing


Bij IQ-Blox bestaat de extra beperking uit 4 witte muurtjes. De muurtjes bezetten geen plaatsen op het grid, maar bevinden zich op de plaats tussen de puzzelstukken. Hierdoor kunnen verschillende opdrachten gecreëerd worden, enkel door de plaats van de muurtjes te veranderen. Bij IQ-Fit, IQ-Link, IQ-Steps, maar ook bij spellen zoals Back2Back start je altijd met bepaalde puzzelstukken op het spelbord.hierboven: voorbeeld van een moeilijke opdracht en oplossing


Enkel bij het starter-level van IQ-Blox krijg je als extra hint ook de positie van enkele puzzelstukken. Alle andere levels tonen enkel de positie van 4 of minder muurtjes. Hierdoor gaat het klaarzetten van een nieuwe opdracht snel en eenvoudig. Om vergissingen te vermijden, heeft elke plaats op het spelbord een nummer, zodat je de muurtjes nooit op de verkeerde plaats kan zetten.


IQ-Blox heeft een orthogonaal grid, net zoals veel van mijn andere puzzels (IQ-Twist, IQ-Fit, Quadrillion, Back2Back, enz), maar dit keer is het grid 45° gedraaid. Dit maakt het in het begin een beetje verwarrend, aangezien de meeste mensen dit soort grids niet gewoon zijn.


Maar vergeleken met de meeste andere IQ-spellen die ik ontworpen heb, heb ik de indruk dat IQ-Blox wat gemakkelijker is. Er zijn maar 7 gekleurde puzzelstukken en zodra je deze op het spelbord begint te plaatsen, kom je er al snel achter of je juist of fout bezig bent. Wanneer je bij de andere spellen een moeilijke opdracht probeert op te lossen, dan weet je niet of je op het goede spoor bent, totdat je het laatste puzzelstuk probeert te plaatsen.


Op volgende website kan je makkelijk een speelgoedwinkel in jouw buurt terugvinden waar ze SmartGames verkopen:

https://shop.smartgames.eu/


 

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2015

Nederlands/