IQ-XOXO compact denkspel met 120 opdrachten

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN IQ-XOXO


Voor het nieuwe IQ-spel wilde ik twee eenvoudige, bestaande puzzelconcepten met elkaar combineren, namelijk pentomino’s en puzzels op een dambordpatroon.


Het sterkste punt van alle IQ-puzzels is dat de spelregels kunnen samengevat worden tot: “vul het spelbord met alle overige puzzelstukken”. Het moeilijke voor een ontwerper is om hierop variaties te maken, zonder de eenvoud van dit concept op te offeren en zonder teveel in herhaling te vallen.


Dambordpatroon


Ik denk dat ik bij dit spel begon met de vorm van X-en en O’s in mijn hoofd. Alle andere IQ-spellen die ik tot nu bedacht, hebben namelijk ronde vormen (ballen, ringen, cylinders). En toen we een paar 3D-prototypes lieten maken, hield ik meteen van de tactiliteit van deze eenvoudige vormen. De X-en en O’s staan op dezelfde manier naast elkaar als de witte en zwarte vlakken bij een dam-of schaakbord.  Waar er aan de voorkant van een puzzelstuk een X staat, staat er op de andere kant een O (en omgekeerd). Dat zorgt ervoor dat zelfs symmetrische vormen verschillend zijn aan beide zijden. Want enkel de O’s van de puzzelstukken passen over de bulten op het spelbord.


OXO


In België bestaat er een spelletje dat je met potlood en papier speelt en dat we OXO noemen. Maar in andere landen/ talen kennen ze dat niet onder die naam (in het Engels heet het bijvoorbeeld Tic-Tac-Toe en in Nederland boter-kaas-en-eieren). Dit puzzelspel, heeft behalve de afwisseling van de symbolen X en O verder helemaal niks met OXO te maken. Daarom besloten we de naam te veranderen in IQ-XOXO. Hippere mensen dan ik, beweren dat dat tegenwoordig als afkorting gebruikt wordt voor “hugs and kisses” (knuffels en kusjes). Wij schreven in onze tijd nog gewoon XXX, maar het kwam in dit geval wel mooi uit.


Ik wilde dus graag eens een IQ-puzzel maken met enkel pentomino-vormen. Met het huidige standaard-formaat van de spelborden voor de IQ-spellen van SmartGames had ik enkel de optie om een grid te maken van 5x10 of 6x10. Het mooie aan het grid met 60 vakjes was dat je dan alle 12 verschillende pentomino-vormen in 1 spel kon gebruiken. Maar het prototype dat we hiervan lieten maken, zag er “te vol” uit voor dit kleine formaat van spelbord. Dus hebben we  uiteindelijk toch voor de versie met 10 puzzelstukken gekozen.


voorbeeld van een Starter opdracht/oplossing (bovenaan) een een Master opdracht/ oplossing (onderaan)


Maar het vinden van de juiste set van 10 verschillende puzzelstukken voor een 5x10 grid, bleek veel moeilijker dan gedacht. De meeste sets met 10 pentomino-vormen op dit grid, leidde nauwelijks tot genoeg interessante opdrachten. Het omwisselen van plaats van de X-en en O’s op 1 niet-symmetrisch puzzelstuk, kon soms het verschil betekenen tussen veel mogelijke opdrachten of helemaal geen. Ik heb dus heel wat verschillende sets moeten uittesten (met een speciaal daarvoor geschreven computer-programma) alvorens ik de een goede combinatie van  puzzelstukken vond.


In de uiteindelijke puzzelset is het blauwe, rechte puzzelstuk het stuk met de meeste beperkingen, omdat het zo lang is. In oplossingen ligt het dan ook meestal tegen een rand van het spelbord. Ik heb nog geprobeerd een set puzzelstukken te vinden zonder dit lange rechte stuk. Maar alle andere sets met 10 pentomino-stukken op dit grid, hadden veel minder mogelijke opdrachten met maar 1 oplossing.


Wat ik tijdens het testen ook ontdekte is dat je bepaalde stukjes oplossing vaak tegenkomt in verschillende opdrachten. Bepaalde combinaties van 2 of 3 puzzelstukken vormen dan een soort van groter puzzelstuk dat regelmatig terug opduikt, maar dan ergens op een andere plaats of in een ander oriëntatie.


Ik hoop dat iedereen IQ-XOXO een mooie aanvulling op het gamma van IQ-spellen van SmartGames vindt. Het kan dan misschien wel heel rechtaan rechttoe zijn, maar ik denk dat mensen die van IQ-spellen houden, dat nu net leuk vinden. Toen ik begon met het selecteren van mogelijke opdrachten, had ik een beetje schrik dat het spel heel moeilijk zou zijn door de dubbelzijdige puzzelstukken in combinatie met de beperkingen die het spelbord oplegt. Maar toen ik de opdrachten testte, bleek het juist redelijk makkelijk te zijn. Daarom heb ik een heel aantal makkelijke opdrachten uiteindelijk vervangen door moeilijkere. De moeilijkheidsgraad van dit spel is daardoor vergelijkbaar met IQ-Blox, iets  makkelijker dus dan IQ-Link of IQ-Twist.

Op volgende website kan je makkelijk een speelgoedwinkel in jouw buurt terugvinden waar ze SmartGames verkopen:

https://shop.smartgames.eu/

 

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

>

<

Raf Peeters, januari 2016

Nederlands/