GOGETTER - denkpuzzel

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN GOGETTER


GoGetter, de eerste puzzel die ik bedacht voor Smart, is ontstaan uit een misverstand. Ik was al een tijdje in mijn hoofd bezig met een gezelschapspel met een kat, muizen en kaas, toen één van mijn collega's vroeg of we niks met weggetjes konden maken. Het resultaat was iets helemaal anders dan wat ze bedoelde, maar daarmee was mijn eerste puzzelspel een feit. Een mooi voorbeeld van serendipiteit!


Van SmartGames was er op dat moment nog geen sprake. Maar met GoGetter was de eerste stap gezet naar wat later een collectie met meer dan 30 verschillende denkspellen zou worden. Een aantal zaken zou ik nu anders doen. Vergeleken met de meeste ander SmartGames is dit spel moeilijker speelbaar, omdat je niet zo makkelijk kan controleren of een opdracht juist is opgelost. Maar omdat het mijn eerste spel is, zal het voor mij toch altijd een speciale plaats innemen.


EEN PUZZEL IS EEN VERHAAL

Ik heb zelf nooit veel gepuzzeld, waarschijnlijk omdat ik een gewone puzzel te beperkt vond. Toen ik dit spel bedacht, kende ik spellen zoals Rush Hour namelijk nog niet. Ik wilde graag een puzzel maken die je telkens op een andere manier kon oplossen, alsof elke opdracht een verhaaltje was. Bij het eerste prototype dat ik maakte, zat dan ook een boekje met 12 voorleesverhaaltjes. Naïef als ik was ging ik ervan uit dat mensen daarna wel zelf nieuwe verhaaltjes/opdrachten zouden bedenken, zodat ze het spel konden blijven spelen. Dat idee heeft het dus niet gehaald in het uiteindelijke spel. De eerste (Amerikaanse) versie had wel 12 opdrachten, de volgende versie had er al 24 en de huidige versie heeft er 48. Allemaal zonder verhaaltjes, maar gelukkig verzinnen kinderen die er zelf bij. Ik herinner me dat ik het spel aan het testen was en zei: "Bij deze opdracht moet de kat naar de muizen gaan". Waarop een kind zei: "Jamaar, ik wil dat niet want dan eet de kat de muizen op."


DE JUISTE WEG

Dit spel is een beetje een buitenbeentje binnen de SmartGames, omdat elke opdracht meerdere oplossingen heeft. Kinderen vinden dat soms wel verwarrend, maar van leerkrachten kreeg ik te horen dat ze dat juist interessant vinden aan dit spel. Vele dingen die ze op de lagere school leren, hebben maar één oplossing. Iets is juist of fout. Maar de meeste dingen in het leven zijn complexer dan dat. Bij GoGetter is de ene oplossing niet beter dan de andere. Een weg kan korter of langer zijn, maar niet juister. Op school kunnen kinderen elkaars oplossingen vergelijken en leren ze zo dat er vaak verschillende wegen zijn om een bepaald doel te bereiken.


VERSCHILLENDE VERSIES VAN GOGETTER

In het begin bestonden er 3 varianten van GoGetter: “Cat & Mouse”, “Land & Water” en “Prince & Dragon”. Ik had ze eigenlijk bedacht om aan te tonen dat je met hetzelfde concept verschillende kanten uit kon. Het was dus niet de bedoeling om er ook 3 verschillende spellen van te maken. Maar aangezien de eerste versie door een Amerikaans bedrijf was uitgewerkt, waren er wel meer dingen “anders” dan verwacht. Toen ik de eerste samples op de speelgoedbeurs in New York zag, was ik eigenlijk ontgoocheld. Er was me namelijk voorgespiegeld dat ze het spelconcept zouden uitwerken "in 3D". Bleek dat ze alles letterlijk uit mijn concept hadden overgenomen (zelfs mijn tekeningen) maar dat ze die tekeningen in reliëf op de rand hadden gezet. Meteen de laatste keer dat ik een concept van mezelf door iemand anders liet uitwerken. Het meest onnozele daaraan was dat bij "Prince & Dragon" de weg op de puzzelstukken vlak was, maar deze op de rand niet. Er mankeerde nog wel andere dingen. Het openen en sluiten van de schuif met het boekje ging vaker mis dan goed. Bovendien was het spel heel duur om te maken en zagen de tekeningen in reliëf er niet altijd even goed uit. Zo was het soms moeilijk om het verschil te zien tussen de witte en de grijze muis bij “Cat & Mouse” en zag het gezicht van de prinses en de prins bij “Prince & Dragon” er soms uit alsof er een draak op was gaan zitten.bovenaan: oude versie met 12 of 24 opdrachten

onderaan: nieuwe versie met 48 opdrachten


Gelukkig hebben we dat later allemaal recht kunnen trekken. Er zijn mensen die het reliëf van de oude versie mooier vonden, maar wat mij betreft had die weinig meerwaarde. Onder het moto "meer met minder" kunnen we in de nieuwe versies met 2 ipv 4 plastic onderdelen alles beter  opbergen dan vroeger. Bovendien kunnen we nu makkelijk de tekeningen aanpassen, terwijl dit bij de oude versie onmogelijk was. Maar het belangrijkste voor de spelers is dat we nu voor dezelfde prijs als 8 jaar geleden een spel kunnen aanbieden met 48 ipv 12 opdrachten.


UPDATE

GoGetter wordt niet meer geproduceerd. Maar indien je op zoek bent naar een puzzelspel voor jonge kinderen met weggetjes, dan is Roodkapje (beschikbaar zomer 2016) een goed alternatief.

 

Nederlands/

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2001