DINOSAURS MYSTIC ISLANDS

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN DINOSAURS


Dinosaurs - Mystic Islands” is een puzzelspel zoals je nog nooit gezien hebt … of toch niet de laatste 70 miljoen jaar.

Verbazend genoeg, is dit spel ontstaan vanuit een concept met konijnen. Vreemd hoe evolutie soms in een onverwachte richting gaat. En in dit geval had een meteoorinslag er helemaal niks mee te maken, maar was het de schuld van marketing (nog zo’n ramp die af en toe inslaat)… Arme, schattige konijntjes, blijkbaar zijn dino’s veel hipper ;-)


Ik starte vanuit het idee om een spel te maken waarbij de juiste plaats van een puzzelstuk afhangt van de plaats van andere puzzelstukken. Ik heb wel vaker spellen gemaakt waarbij dit een rol speelt, zoals bijvoorbeeld bij Airport en het BoosterPack van Camouflage.


De bedoeling is dat je alle puzzelstukken op het spelbord plaatst, zodat je eilanden creëert waarvan de vorm overeenkomt met die in de opdracht. In het begin is dit niet zo eenvoudig aangezien de oriëntatie van de eilanden 45° gedraaid is ten opzichte van de puzzelstukken. Dezelfde cirkelsegmenten komen ook overal terug, zowel in de vorm van de eilanden als in die van de zee. Maar eens je aan de ongewone puzzelstukken gewend bent, is dit niet zo’n moeilijk spel.


Graaf in de wereld van dinosaurussen


Eilanden-stukken kunnen enkel tegen andere eiland-stukken gelegd worden. Hetzelfde geld voor het water. Hierdoor wordt het aantal mogelijkheden meteen gedeeld door 2. En ook de puzzelstukken zijn makkelijk te onthouden:

- 2 puzzelstukken hebben een groot en klein stuk eiland. Het enige verschil is dat de kleur van de dinosaurus die erop staan anders is.

- beide puzzelstukken hebben trouwens een tegenhanger dat identiek is, behalve dat alles in spiegelbeeld is

- Er is 1 puzzelstuk met 1 groot stuk eiland en een groene dino

- Er is 1 puzzelstuk met 3  kleine stukken eiland en een rode dino
Voorbeeld van een starter opdracht/ oplossing met tips (de witte lijnen geven hier de plaats van de puzzelstukken aan).


Voorkom dat de groene dino’s voortijdig uitsterven


Er is nog één extra voorwaarde in elke opdracht. De vlees-etende dino’s mogen nooit op een eiland terecht komen met plant-etende dino’s. Op deze manier heb ik mijn uitgangspunt gebruikt in dit ontwerp: je kan nooit weten of één puzzelstuk juist ligt, totdat je een volledig eiland hebt gemaakt en kan controleren of er carnivoren dan wel herbivoren op leven. Soms kan het zijn dat een eiland leeg blijft of dat er verschillende dino’s van dezelfde soort op leven. Om je op weg te helpen, krijg je bij de eerste opdrachten nog extra tips.


Aangezien het aantal mogelijke vormen van eilanden dat je kan maken eerder beperkt is, is dit meer een spel voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Het moeilijkste is niet zozeer de opdracht begrijpen, maar om te wennen aan de ongebruikelijke vorm en oriëntatie van de eilanden. Daarom is dit spel een goede oefening in visuele discriminatie. Hoewel eilanden vaak heel erg op elkaar lijken, kunnen ze soms toch helemaal anders tot stand komen.
Voorbeeld van een Expert opdracht/ oplossing


Op een onbewoond eiland…


Het computerprogramma dat we speciaal lieten schrijven om opdrachten met 1 oplossing te genereren, kwam tot 148 mogelijke opdrachten. Daarvan waren minstens de helft niet echt bruikbaar, omdat ze teveel op andere opdrachten leken of elkaars spiegelbeeld waren. Vergeleken met veel andere SmartGames, is dat eerder een beperkte startpunt om opdrachten uit te kiezen. Daarom heb ik een aantal opdrachten toegevoegd die meer dan 1 oplossing hebben, maar door ze enkel te gebruiken in het starter-level (waarbij je tips krijgt), hebben deze toch een unieke oplossing.


We moesten bij de uitwerking een evenwicht zoeken tussen gestileerd en realistisch. Indien de dino’s er te realistisch hadden uitgezien, dan had het spel er te goedkoop uitgezien. En dan had de vormgeving van de dino’s niet aangesloten bij die van de eilanden, die heel regelmatig en bijna abstract, geometrisch zijn.
De dino’s zijn gemaakt van TPR ( thermoplastisch rubber), hetzelfde materiaal dat we gebruikten voor 3 Kleine Biggetjes en voor Roodkapje. De palmbomen hebben geen functie. De eerste prototypes hadden geen struiken of bomen, maar dat zag een een beetje kaal uit. Later vervingen we de 3D struiken door tekeningen, omdat de digitale afdeling bij Smart, graag wilde experimenteren met augmented reality. Dat ging uiteindelijk niet door, maar hierdoor is de begroeiing op het eiland een mix geworden van tekeningen en 3D-objecten.


Op volgende website kan je makkelijk een speelgoedwinkel in jouw buurt terugvinden waar ze SmartGames verkopen:

https://shop.smartgames.eu/UPDATE OKTOBER 2016: SPEELGOED VAN HET JAAR 2016

Dinosaurs - Mystic Islands wint “het Speelgoed van het Jaar 2016” in België, in de categorie “denk-en logicaspellen”!

 

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

>

<

Raf Peeters, januari 2016

Nederlands/