DEDUCKTION - magnetisch reisspel

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN DEDUCKTION


Deducktion is het resultaat van het spelen met woorden. De meeste spellen die ik in het verleden ontworpen heb, zijn ofwel “sequential movement puzzles”, “shape matching puzzles” of “packing problems”. Maar ik had nog niet echt een deductie-spel gemaakt waar de plaats van elk puzzelstuk niet zozeer bepaald wordt door zijn vorm, maar door hints of voorwaarden in de opdracht.


Heb jij ze nog allemaal op één rijtje?

Het Engelse woord “deduction” inspireerde me om iets te doen met eenden (ducks). Kleine eendjes volgen overal hun moeder (ik heb trouwens ooit een kippenkuiken gehad dat mij ook overal volgde). Dat was een beeld dat ik wel inspirerend vond. Ik wilde trouwens absoluut vermijden dat ik iets zou maken dat te hard leek op Metaforms (niet van SmartGames maar van Foxmind). Hoewel dat een goed logica-spel is, bestaan er daarvan al genoeg rip-offs (bijvoorbeeld Chocolat Fix van Thinkfun).


Dus wilde ik geen puzzelspel maken waarbij je in elke opdracht 9 tips krijgt om de plaats van elk van de 9 puzzelstukken te bepalen, zoals bij Metaforms en Chocolat Fix het geval is. Door te werken met verschillende families van eenden, waarvan de leden in een bepaalde volgorde achter elkaar moeten staan, kan ik het aantal tips per opdracht beperken. Elke familie vormt in de oplossing een soort ketting. Deze kan verschillende vormen hebben en bijvoorbeeld ook van rechts naar links of van boven naar onder lopen. Maar wanneer je de plaats kent van een rode eend nummer 2, dan weet je dat de rode eenden 1 en 3 ergens in vakjes naast deze moeten staan. Op die manier kan je vaak de plaats van de meeste eenden op het spelbord deduceren.


De eerste versie had een 4x4 grid en 4 eendenfamilies. Maar aangezien het concept bedoeld was voor een magnetisch reisspel, werden 16 eendjes een beetje teveel om in goede banen te leiden. Daarom veranderde ik het spel naar een 3x4 grid met 12 eenden. Dat werkt ook nog steeds, maar natuurlijk zijn de opdrachten hierdoor een stuk eenvoudiger. Maar indien dit spel een succes wordt, dan bestaat er altijd nog de mogelijkheid om een moeilijkere versie te maken, eventueel met een heel ander thema.


Een van de eerst versies had ook nog een speciale regel, namelijk dat de moedereenden (de nummers 1) nooit naast elkaar mogen staan. Daarom zijn ze ook groter dan de andere eendjes. Maar tijdens het testen, bleek deze regel nogal verwarrend te zijn. Daarom hebben we deze regel weggelaten in de uiteindelijke versie.voorbeeld van een Starter opdracht/ oplossingvoorbeeld van een Expert opdracht/ oplossingvoorbeeld van een Master opdracht/ oplossing


Hoewel je niet alle opdrachten kan oplossen met pure deductie, kom je bij veel opdrachten toch een heel eind. Op een bepaalde manier is er een verband met het spel Bend-it. Je zou elke eendenfamilie kunnen beschouwen als 1 groot plooibaar puzzelstuk. Om voor voldoende variatie te zorgen is elke eendenfamilie verschillend. De gele eenden zijn met 5, de rode met 4 en de groene met 3. Wanneer er in een opdracht een cijfer 1 staat, dan helpt je dat dus minder vooruit, dan wanneer er bijvoorbeeld een 5 moest staan.


De staart van elke eend krult een beetje naar boven. Dit ziet er leuk uit, maar maakt het ook makkelijk om de eenden op te tillen door op hun staart te duwen.


Spelregels


1) Kies een opdracht


2) Plaats alle eenden op het spelbord, rekening houdend met volgende voorwaarden:


A) Elke opdracht geeft specifieke tips over de plaats van bepaalde eenden:

• Een gekleurd vierkant geeft aan dat hier een eend met die kleur moet staan, maar je weet niet welk cijfer de eend heeft.

• Een vak met een cijfer geeft aan dat hier een eend met dat cijfer moet staan, maar je weet niet welke kleur de eend heeft.

• Een vak met zowel een kleur als een cijfer geeft de plaats aan van de eend met die kleur en dat cijfer.


B) Eenden van dezelfde familie (= kleur) moeten een ketting vormen, bestaande uit horizontale en verticale stukken. Nummer 1 moet naast nummer 2 staan, 2 moet naast 1 en 3 staan, enz. Deze ketting van eenden kan recht zijn, maar ook andere vormen aannemen.


  1. 3)Er is maar 1 oplossing die je achteraan in het boekje kan terugvinden.Deducktion is een leuk denkspel voor kinderen van 6 tot 12 jaar en een goede introductie tot logica en deductie. Volwassen vinden het waarschijnlijk ook leuk, maar echte puzzelaars vinden het waarschijnlijk iets te makkelijk. Net zoals alle andere magnetische reisspellen van SmartGames, komt dit spel in een handig en compact boekjes-formaat, ongeveer even groot als een CD-doosje.
Op volgende website kan je makkelijk een speelgoedwinkel in jouw buurt terugvinden waar ze SmartGames verkopen:

https://shop.smartgames.eu/

 

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

>

<

Raf Peeters, januari 2016

Nederlands/