CASTLELOGIX - houten denkpuzzel

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN CASTLE LOGIX


CastleLogix is gebaseerd op het spel Circusblocks, een educatieve puzzel die ik ooit voor SmartWood ontworpen had toen SmartGames nog niet bestonden. Zoals de meeste van mijn ontwerpen, is het concept weer belachelijk eenvoudig. De reactie van mijn baas toen ik het spel de eerste keer toonde was dan ook:" fantastisch idee, maar hoe moet ik ooit een paar staven en blokken met gaten verkocht krijgen?". Ondertussen is gebleken dat dat alvast geen probleem is ;-)


DE GROOTTE DOET ER SOMS WEL TOE

Wanneer je aan een kind vraagt of het een klein, breed of liever een groot, smal glas limonade wilt, dan kiest een kind meestal het grote, zelfs al zit er minder in. Dit was de inspiratie voor dit spel. Ook al is het iets helemaal anders geworden, toch gaat het ook om het juist kunnen inschatten van grootte. En het gaat ook over het feit dat schijn vaak bedriegt. Kinderen willen namelijk telkens de korte staven in de korte blokken schuiven en de lange staven in de lange blokken.
voorbeeld van een opdracht voor het oorspronkelijke spel “Circusblocks”


HET VERSCHIL TUSSEN CIRCUS BLOCKS EN CASTLE LOGIX

Het verschil tussen Circusblocks en CastleLogix zit hem in meer dan enkel een ander thema. De middelgrote blok heb ik ontdubbeld in twee verschillende blokken, de  ene met verticale gaten en de andere met horizontale. Hierdoor zitten er bij CastleLogix 4 ipv 3 blokken, waardoor het mogelijk werd om veel meer interessante opdrachten te creëren, dan met de Circusblocks mogelijk was. Met 48 opdrachten kan je de moeilijkheidsgraad ook veel geleidelijker laten oplopen, waardoor kinderen minder snel vast komen te zitten.


Daarnaast voegde ik nog een klein maar belangrijk detail toe. Op het rode blok staat op voor-en achterkant dezelfde tekening, maar dan in een verschillende oriëntatie t.o.v. het gat. Hierdoor is het niet meteen uit een vooraanzicht duidelijk, hoe de blok geplaatst is en of een toren erin of erop past.


bovenaan: voorbeeld van een opdracht met het gat in de rode blok vertikaal

onderaan: voorbeeld van een opdracht met het gat in de rode blok horizontaal


Wat ik leuk vind aan dit spel, is dat jonge kinderen het graag manipuleren, zelfs al zijn ze nog te jong om de opdrachten op te lossen. Ze gebruiken het spel dan louter als en spel van insteken en uithalen. Op die manier is dit niet alleen een puzzel maar ook leuk speelgoed.


De volledige spelregels van CastleLogix kan je op www.smartgames.eu terugvinden.


SPELBESPREKINGEN EN LINKS


SpinLi (B) Februari 2010

... Mijn eigen mening is kort maar krachtig : prachtig materiaal, pedagogisch verantwoord, leuke opdrachten, supertof cadeautje voor een kleuterverjaardagfeestje.”


Speldatabase (B)

... Niet alleen de opdrachten zijn prima vorm gegeven, ook aan de blokken en de verpakking is heel wat aandacht besteed. Zowel kleuters als kinderen van de lagere school zullen aan deze opdrachtenset heel veel plezier beleven. De uitdaging is groot en de bouwblokken heel aantrekkelijk. Zowel thuis als in de klas of kinderopvang is dit prima materiaal. Zelfs voor volwassenen en bejaarden zijn de 'expert-' en 'masteropdrachten' niet allemaal evident en even doorzichtig.


Wie graag uitgedaagd wordt door deductieve puzzels en solitair aan de slag wil moet niet verder zoeken: Castle Logix is een mooie, attractieve bouwdoos met een groot doelpubliek en daarom ook een aanrader van formaat!”
 

Nederlands/

>

<

Raf Peeters, januari 2007

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb