CAMOUFLAGE - transparante denkpuzzel

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN CAMOUFLAGE NORTH POLE


De inspiratie voor het puzzelspel Camouflage van SmartGames is iets uit mijn kindertijd. Familie van mij had een prentenboek met dieren. Tussen de gewone bladzijden zaten ook transparante met tekeningen erop. Zo kon een dier gecamoufleerd worden door er de doorzichtige bladzijde met struikgewas bovenop te leggen (of was het andersom?). Ik zou het boek nog steeds eens graag terugzien, alhoewel ik denk de werkelijkheid niet meer op kan tegen mijn herinnering.


Op mijn eerste prototype van het spel stonden nog leeuwen en antilopen, maar aangezien ik die ook al gebruikt had voor Hide & Seek Safari (tijdens de conceptfase ben ik nogal lui als het op tekeningen aankomt) veranderde ik ze in ijsberen en vissen. De opdracht in dit spel is eigenlijk dubbel. Niet alleen moeten de ijsberen op het ijs en de vissen in het water belanden, maar alle puzzelstukken moeten ook naast elkaar op het spelbord passen.


DE OVEREENKOMSTEN EN VERSCHILLEN MET HIDE AND SEEK

Hide & Seek en Camouflage hebben verder veel met elkaar gemeen. Beide spellen werden dan ook tegelijk voor de collectie Smart Games ontwikkeld. Bij Hide & Seek blijft het spelbord hetzelfde, maar is het doel (welke dieren je moet tonen of verbergen) telkens verschillend. Vandaar een opdrachtboekje, zodat je telkens het doel kan veranderen. Bij Camouflage is het net omgekeerd. Het doel is telkens hetzelfde (je moet altijd opnieuw dezelfde vissen en beren op de juiste plaats zetten) maar het spelbord is bij elke opdracht anders. Vandaar dat je opdrachtkaarten nodig hebt.
Dat het allebei "platte" spellen zijn, met weinig puzzelstukken is geen toeval. In de periode dat ik hieraan werkte, was Smart ondertussen verdeler geworden van de spellen van ThinkFun (toen nog Binary Arts). Ik wilde absoluut niets bedenken dat te dicht kwam bij hetgeen wat zij deden. Op dat moment waren dat vooral "verplaatsingspuzzels", waarbij je met een bepaald speelstuk een weg moet afleggen om een doel te bereiken (zie Rush Hour, RiverCrossing, Lunar Lockout en Tipover). Bij zulke "verplaatsingspuzzels" is de volgorde waarin je je stukken verplaatst heel belangrijk. Bij Hide & Seek en Camouflage gaat het louter om het resultaat.


http://en.wikipedia.org/wiki/Transport_puzzle


VORM VOLGT FUNCTIE

Camouflage is één van mijn lievelingsspellen, omdat het heel dicht komt bij wat ik belangrijk vind in een ontwerp. De vorm en het verhaal passen namelijk op verschillende manieren bij elkaar. Niet alleen maken de doorzichtige puzzelstukken het mogelijk om de afbeeldingen op de puzzelstukken te combineren met die op de opdrachtkaart, het doorzichtige past ook bij het thema. De puzzelstukken refereren naar het water en het ijs die ook doorzichtig zijn. Misschien ben ik de enige op de wereld die leuk vind dat zo het hele plaatje klopt, maar toch...


UITBREIDINGSSET MET ZEEHONDEN

Ondertussen bestaat er ook voor Camouflage een uitbreidingsset, maar het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om deze te realiseren. In dit BoosterPack zit, behalve 60 nieuwe opdrachtkaarten, een extra puzzelstuk met 2 zeehonden. De zeehonden mag je overal plaatsen, behalve op een ijsschots waar een ijsbeer op staat. Hierdoor krijgt dit spel een heel nieuwe dimensie. Of een figuur op een puzzelstuk juist ligt, hangt namelijk niet meer af van de ondergrond maar van op welke ondergrond de figuren op andere puzzelstukken staan.
Dit nieuwe concept bedenken was één ding, vooraleer het werkte zijn er veel versies met de computer uitgerekend. Ofwel werden de opdrachten te makkelijk, ofwel zaten er fouten in. Maar uiteindelijk is het dan toch gelukt. Van de 3 uitbreidingsets die er van SmartGames bestaan, is dit voor mij dan ook de beste, omdat hij het meeste toevoegt aan een bestaand spel.


EENVOUDIGE VERSIE MET DORA

Ondertussen is een versie voor jongere kinderen, namelijk "Dora aan zee". Bij Camouflage is de oriëntatie van de figuren niet van belang (daarom staan ze onder een hoek van 45°). Bij deze versie met Dora is dit wel het geval. Alle figuren moeten met hun voetjes naar beneden staan. Hierdoor wordt het aantal mogelijkheden voor elk puzzelstuk in theorie gedeeld door 4, waardoor de opdrachten veel eenvoudiger worden en dus geschikt worden voor kinderen vanaf 3 jaar.


De volledige spelregels van Camouflage kan je op www.smartgames.eu terugvinden. Je kan enkele opdrachten van de basisversie gratis uitproberen op de vernieuwde officiële website van SmartGames.


SPELBESPREKINGEN


Méllon (B) Augustus 2007

...  Camouflage en Airport bewegen zich op de rand van gezelschapsspellenland. Naast een groot puzzelgehalte steunen ze voornamelijk op het deductief en logisch denken van de speler. Als solitair spel behoren ze tot de top van wat nu te koop is.

...Camouflage en Airport zijn twee spellen die blijven uitdagen. Ze spreken dan ook jong én oud aan. Door de stevige en praktische vormgeving laten ze bovendien toe dat ze ook “onderweg” kunnen gespeeld worden....”


UPDATE

In 2016 wordt dit spel vervangen door North Pole Expedition, dat 80 opdrachten heeft ipv 48.

 

Nederlands/

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2005