CAMELOT JR - houten denkspel voor kinderen

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN CAMELOT JR.


Camelot Junior is zonder twijfel mijn favoriete spel in de collectie SmartGames. In dit ontwerp kon ik al mijn interesses en fascinaties die ik als kind had, combineren: puzzels, kastelen, ridders, gangen en bruggen.


DE JUISTE MIX VAN ELEMENTEN

Ik denk niet dat de meeste mensen zien wat er aan dit spel "ontworpen" is. Het zit hem niet zozeer in de tekening op de blokken of hoe de prinses eruit ziet. Het gaat hem over welke blokken zitten erin dit spel, hoe groot zijn ze en welke vorm hebben ze. Ik ben begonnen met een 12-tal blokken, maar uiteindelijk bleek het spel ook gespeeld te kunnen worden met 8, zonder dat de opdrachten minder interessant werden. Het bepalen van de juiste elementen, is het aspect dat ik bij het ontwerpen het liefste doe en waaraan ik ook veel tijd en zorg aan besteed. Het is zoals koken, het gaat er niet alleen om welke ingrediënten je gebruikt, maar vooral hoe je ze combineert.
De blokken hebben een dubbele betekenis in de opdrachten. Vaak heb je ze nodig, om een weg te kunnen maken, bijvoorbeeld om een efficiënte brug te maken. Dit is het soort opdrachten dat je verwacht van een denkspel met een beperkt aantal onderdelen.


Maar soms moet je meer blokken gebruiken dan je eigenlijk nodig hebt. De vraag is dan waar je met dit "teveel aan blokken" moet blijven, terwijl je nog steeds een weg maakt.
IEDEREEN GELUKKIG

Op de originele versie van Camelot Jr stonden er kruisvormige schietgaten op de torens. In sommige delen van de wereld zagen ze daar een religieus symbool in (ik dacht altijd dat schietgaten die vorm hadden omdat je dan ook een kruisboog kon gebruiken). En in Amerika vonden ze het dan weer niet kunnen dat de prinses altijd gered wordt door de ridder. De huidige versie heeft dus vierkante raampjes en bij de helft van de opdrachten probeert de prinses tot bij de ridder te komen. En zo is iedereen gelukkig, alhoewel ik twijfel of het een groot verschil gaat maken voor de wereldvrede of de vrouwenemancipatie ;-)


Het leukste aan Camelot is kinderen ermee zien spelen. Bijna alle kinderen nemen de speelfiguren en zeggen “trip-trap, trip-trap” wanneer ze de oplossing gevonden hebben en de prinses en ridder bij elkaar brengen. Je hebt dus niet noodzakelijk speelgoed met  batterijen nodig voor beweging of geluid.


SPELBESPREKINGEN EN LINKS


Blog Kinderspellen (B) Maart 2010

... Het materiaal is mooi en degelijk, en weerstaat zonder problemen de soms destructieve kleuterhandjes. Na een korte introductie kunnen de kids aan de slag.

Lotte puzzelt graag en Lotte speelt graag spelletjes, ik had dus wel wat enthousiasme verwacht, maar dit spel slaagde erin mijn verwachtingen nog te overtreffen. Tijdens onze week vakantie is dit dagelijks uit de kast gekomen. Zelfs het opruimen, in de overigens perfecte inlay, lijkt een deel van het spel te zijn. Puzzelen, en vervolgens met de woorden "nu ga ik een moeilijke doen" aan de volgende puzzel beginnen. Een echte aanrader voor kleuters die graag puzzelen.”


Speldatabase (B)

... Zowel het materiaal, de verpakking als de opdrachten zelf spreken tot de verbeelding.

...Smart heeft met deze deductie-doos een zoveelste solitaire parel aan zijn kroon. Niet alleen kleuters, ook kinderen, jongeren én volwassenen zullen veel plezier beleven aan deze puzzels. Vooral het 'master-niveau' spreekt echt tot de verbeelding. Wie direct daaraan begint zal beslist snel op zijn stappen terug keren!”


 

Nederlands/

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2007