BUTTERFLIES - SmartGames 2015

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN BUTTERFLIES


Butterflies is een nieuwe schuifpuzzel met 48 opdrachten die ik dit jaar voor SmartGames bedacht. Net zoals alle andere nieuwe SmartGames is hij verkrijgbaar vanaf de lente van 2015.


GEEF UW VERSTAND VLEUGELS

Butterflies ziet er uit als een eenvoudige 3 x 3 schuifpuzzel. Er is echter één belangrijk verschil. In tegenstelling tot een gewone schuifpuzzel zoals bijvoorbeeld de 15-puzzle, moet je bij Butterflies zelf uitzoeken wat de juiste eindpositie is van de puzzelstukken. De bedoeling van het spel is namelijk om ervoor te zorgen dat alle vlinders terug heel zijn. Maar waar deze vlinders zich bij de oplossing bevinden, weet je niet en moet je dus zelf beredeneren.


Een probleem bij de meeste klassieke schuifpuzzels is dat je de startpositie van de puzzelstukken niet kan bepalen wanneer je aan een nieuwe opdracht begint, omdat de puzzelstukken aan elkaar vastzitten met groeven en uitstekende randen. Je kan dit probleem makkelijk oplossen door gewoon te werken met losse puzzelstukken (zoals de oude, houten schuifpuzzels) maar dat voordeel wordt dan meteen ook een nadeel: losse puzzelstukken vallen uit het spelbord op momenten dat je dat liever niet hebt. Daarom heb ik bij Butterflies de rand van het spelbord overhangend gemaakt (de golfjes). Op die manier kan je de puzzelstukken nog wel van plaats veranderen, maar blijven ze tijdens het spelen toch zitten.hierboven: voorbeeld van een Starter-opdracht (links) en oplossing (rechts) van Butterflies


Om het mogelijk te maken dat het spel zowel makkelijke als moeilijke opdrachten zou hebben, zijn alle puzzelstukken dubbelzijdig. Op één kant staan er tekeningen van vlinders, de andere kant is telkens leeg. Wanneer je met een nieuwe opdracht begint, leg je eerst alle puzzelstukken met vlinderonderdelen op het spelbord. De stukken met vlinders die je niet nodig hebt, draai je om en kan je overal gebruiken waar er een leeg puzzelstuk moet liggen. Makkelijke opdrachten hebben vaak meer dan één mogelijke oplossing, maar moeilijke niet. Elk puzzelstuk heeft aan beide zeiden 4 “voetjes” zodat de tekeningen tijdens het veelvuldig verschuiven niet beschadigd geraken.
hierboven: voorbeeld van een Master-opdracht (links) en oplossing (rechts) van Butterflies


Ik doe altijd mijn best om de hoeveelheid verpakkingsmateriaal tot een minimum te herleiden. Wanneer dit puzzelspel in zijn verpakking zit, dan zijn de puzzelstukken met vlinders zichtbaar doorheen de transparante bodem van het spelbord. Op deze manier sparen we een extra blister uit.


Het is makkelijk om in de toekomst andere versies van dit spel te maken, door andere tekeningen te gebruiken. Zo bestaat er ondertussen ook een versie met SpongeBob, namelijk SpongeBob in the mix. Dit spel zit in een iets grotere verpakking (helaas wel met blister) maar is verder heel vergelijkbaar.


            

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2015

Nederlands/