BUNNY BOO - houten denkpuzzel voor kleuters

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN BUNNY BOO


Bunny Boo is een houten denkspel voor jonge kinderen dat ik in 2012 ontwierp voor SmartGames. Het ziet er heel eenvoudig uit, maar toch beschouw ik het als één van mijn beste ontwerpen.


DE STIJL

Ik herinner me nog exact wanneer ik het idee kreeg voor dit puzzelspel. Ik was onderweg naar huis na een bezoek met mijn gezin en vrienden aan het museum van Den Haag. Zij hebben een grote collectie werken van “De Stijl” (bijvoorbeeld Mondriaan) en er was op dat moment ook een tijdelijke tentoonstelling van Calder.


Het gebruik van basiskleuren en eenvoudige geometrische vormen en het feit dat een groot deel van de kunstwerken heel speels waren, werkte inspirerend. Het gebeurt niet vaak, maar deze keer kreeg ik een echt “eureka-moment”. Het feit dat we enkele weken daarvoor ook een tentoonstelling in Mechelen bezocht hadden over Dick Bruna speelde misschien ook een rol. Niet zozeer omwille van het konijn, maar omdat in zijn boeken basiskleuren en vormen ook zo’n grote rol spelen.


Het konijn heb ik pas later toegevoegd omwille van twee andere redenen. Ten eerste zien sommige opdrachten eruit als goocheltrucs (iets waarin ik als kind ook al heel erg mee bezig was). En de zegswijze “ een wit konijn uit een hoed tevoorschijn toveren” is in vele talen een bekend begrip. De tweede reden was dat ik een figuur nodig had waarvan een onderdeel uitstak en daarvoor waren de oren van het konijn ideaal. Dus oorspronkelijk wilde ik niet meteen een konijn gebruiken. Ik heb dan ook mijn best gedaan om het niet op Nijntje te laten lijken (ook al zijn we hier thuis allemaal fans).


THINK OUTSIDE THE BOX

Het doel van het spel is simpel. Probeer met één of meerdere blokken en het konijn het vooraanzicht zoals afgebeeld in de opdracht na te bouwen. De eerste opdrachten zijn heel eenvoudig en kinderen kunnen deze al oplossen zodra ze het gegeven “opdracht” begrijpen. Sommige kinderen kunnen dat op 2-jarige leeftijd, bij andere is dat 3 jaar. Het hangt een beetje af van wat het kind gewoon is. In België gaan de meeste kinderen vanaf 2,5 jaar al naar de kleuterschool, in Nederland is dat meestal later. 


Voor de opdrachten van het STARTER-level, heb je telkens maar 1 blok nodig en het konijn. Maar elke blok heeft 6 zijden en kan op heel wat verschillende manieren gecombineerd worden met het konijn. Elke blok heeft andere uitsparingen en de vorm en plaats daarvan zijn verre van toevallig gekozen. Zo is het ronde gat te groot voor het konijn om erop te zitten (het valt er dus door) maar het stervormige gat niet. De ronde gaten in de blauwe blok hebben dezelfde afmeting als deze in de gele en rode blok. Hierdoor kunnen deze blokken“onzichtbaar” worden wanneer je ze op de juist manier in elkaar plaatst.hierboven: twee voorbeelden van eenvoudige opdrachten met hun oplossing.


Opdrachten horen vaak per 2 bij elkaar, in die zin dat ze er heel vergelijkbaar uitzien. Enkel de plaats van het konijn is dan anders. Maar de oplossing is natuurlijk helemaal verschillend. Voor kinderen is dit vaak heel verrassend. Wanneer je in de voorbeelden hierboven de blauwe blok bewust met de verkeerde opening naar boven zet (zodat het ronde gat in vooraanzicht nog steeds hetzelfde is), dan zullen de meeste kinderen zeggen dat het onmogelijk op te lossen is. Niet alleen kinderen laten zich trouwens misleiden, minstens 1/3 van de volwassenen komt er bij opdracht 15 ook niet uit, wanneer je de blauwe blok bewust verkeerd zet :-)hierboven: twee voorbeelden van een moeilijkere opdracht met hun oplossing. Enkel de oriëntatie van het rode blok is verschillend, waardoor het konijn hoger of lager komt te zitten.


Er zijn namelijk veel meer manieren om deze blokken met elkaar te combineren dan dat je op het eerste zicht zou denken. Daarnaast is dit speelgoed een geweldig gereedschap om samen met jonge kinderen ruimtelijke begrippen te leren, zoals boven/onder, links/recht, in/op, enz. In die zin stimuleert het niet alleen het ruimtelijk inzicht maar ook taalontwikkeling. Ik heb het spel laten testen op de school van mijn zoons (met dank aan juf Hilde). Alle kinderen vonden het leuk. Ook wanneer ze nog te jong waren voor de opdrachten, konden ze er mee experimenteren of speelde ze gewoon kiekeboe met het konijn.


Mijn jongste zoon van 5 heeft me trouwens geholpen met een aantal opdrachten. Hij bedacht een heel aantal andere opdrachten dan diegene die ik zelf al gemaakt had. En wat me verbaasde was dat hij vaak kon aangeven waarom zijn opdracht wel eens moeilijk zou kunnen zijn voor andere kinderen. Dus misschien moet er in de toekomst wel “ontwerper: Raf Peeters & zonen” komen te staan ;-)


KIEKEBOE

Jonge kinderen begrijpen nog niet wat een “vooraanzicht” is. Je kan het hen uitleggen door een constructie te maken op de tafel en er dan op ooghoogte naar te kijken. Stap een beetje naar achteren, want wanneer je te dicht bij de tafel staat, dan ziet het resultaat er lichtjes anders uit omdat je door het perspectief meer ziet dan op de opdracht. Hoe verder je naar achteren gaat staan, hoe meer de opdracht en de realiteit met elkaar zullen overeen komen.


In dit spel staan de oplossingen niet op de achterkant van elke opdracht. En we hebben de opdrachten dit keer op stevige kaarten gedrukt in plaats van in een boekje. De reden hiervoor is dat voor jonge kinderen dit anders te veel afleiding is. En indien een kind de opdracht niet begrijpt, dan gaat het de 3D weergave van de oplossing evenmin begrijpen. Maar voor ouders en leerkrachten hebben we de oplossingen wel op een apart foldertje gezet. Soms zijn er andere oplossingen mogelijk dan diegene die afgebeeld staan.


Er zijn 60 opdrachten (30 kaarten, dubbelzijdig bedrukt), voor kinderen van 2 tot 5 jaar. Op aanraden van mijn proefkonijnen, zitten er in verhouding meer STARTER-opdrachten in, juist omdat die al zo interessant zijn voor jonge kinderen. Alles is gemaakt in stevig hout en kan makkelijk opgeborgen worden in de doos. Het enige waarvoor je moet oppassen is dat het konijn kan rollen wanneer het op zijn zijkant ligt. Dus het kan geen kwaad om een oogje in het zeil te houden wanneer je kind ermee aan tafel speelt.


In 2016 krijgt dit spel een volledig nieuwe verpakking (met foto ipv venster aan de voorkant), waarbij het makkelijker is om alles terug in de doos te stoppen.

 

Nederlands/

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2013