BRAINCHEESER - reisspel dat niet voor de poes is

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN BRAIN CHEESER


Brain Cheeser is een nieuw magnetisch reisspel dat ik dit jaar voor SmartGames ontwierp.


NIET VOOR 1 GAT TE VANGEN

De bedoeling van het spel is om alle puzzelstukken op het spelbord te plaatsen zodat de uitsparingen tegen elkaar passen en hierdoor gaten vormen. Je mag geen halve gaten maken, tenzij aan de rand van het spelbord. Een echte kaas heeft namelijk ook geen halve gaten binnenin.


Om het nog wat interessanter te maken, zijn er ook 6 puzzelstukken met muizen. Deze hebben ongeveer dezelfde functie als de pinnen bij IQ-Twist. Maar het verschil met IQ-Twist is dat je nu meestal twee puzzelstukken moet combineren om een gat te maken voor één muis. Wanneer je alles juist oplost, dan krijg je een grote kaas waar een aantal muizen door de gaten naar buiten piepen.


EEN (EM)MENTAAL SPEL

De meeste spelers concentreren zich bij het oplossen volledig op de muizen. Maar ze mogen niet vergeten dat je soms ook lege gaten kan maken, vooral bij opdrachten met minder dan 6 muizen.


Na veel zoekwerk koos ik voor rechthoekige puzzelstukken. Met vierkante puzzelstukken zou het aantal verschillende vormen namelijk te beperkt zijn. En andere vormen (bijvoorbeeld pentomino’s) vond ik niet echt bij het thema passen. Je snijdt een kaas toch niet in ingewikkelde vormen?hierboven: een voorbeeld van een gemakkelijke opdracht (link) en oplossing (rechts) met 5 muizen


Op het spelbord zijn de mogelijke plaatsen voor de gaten aangeduid met cijfers. Zo is het tijdens het klaarzetten van een opdracht makkelijk om meteen de muizen op de juiste plaats te zetten. Alle opdrachten hebben maar één oplossing. Bij de gemakkelijkere opdrachten van het STARTER en JUNIOR-level krijg je een aantal tips in de vorm van puzzelstukken die al op hun plaats liggen.hierboven: een voorbeeld van een moeilijke opdracht (link) en oplossing (rechts) met 4 muizen


De stukjes kaas en de muizen blijven magnetisch kleven aan het spelbord, zodat ze niet ongewild verschuiven. Er zitten zoals bij de meeste andere magnetische reisspellen van SmartGames 48 opdrachten bij. En zoals altijd zijn de leuke tekeningen op de cover van het boekje van de hand van mijn collega Hans.


In Frankrijk heet het spel trouwens Gruyère Party, aangezien ze daar blijkbaar iets tegen Amerikaans klinkende namen hebben (voor zover ik weet is “party” ook geen Frans woord). Bovendien zitten er in Gruyère GEEN gaten, dus Emmental was eigenlijk een betere keuze geweest ;-)


 

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2014

Nederlands/