BACK2BACK - veelzijdig puzzelspel voor één speler

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN BACK2BACK


Back2Back is een puzzelspel dat je alleen kan spelen, dat ik ontwierp voor SmartGames. Heel wat mensen wilden graag nog een abstract denkspel voor oudere kinderen en volwassenen, vergelijkbaar met Bend-it van vorig jaar. Het heeft een hetzelfde formaat en zit een een wat strakker vormgegeven verpakking dan de meeste andere SmartGames.


DUBBEL SPEELPLEZIER

De bedoeling van het spel is (net zoals bij alle puzzels in de IQ-reeks) om ervoor te zorgen dat alle puzzelstukken op het spelbord passen. Maar dit keer staat het spelbord verticaal en heeft het een voor-en achterkant! Beide kanten moeten volledig gevuld worden.


Bij elk puzzelstuk zijn 2 onderdelen dubbel zo lang dan de andere onderdelen. Deze passen namelijk in de gaten van het spelbord zodat de puzzelstukken op hun plaats blijven hangen. Maar dit betekent tegelijkertijd de je op de plaats waar deze puzzelstukken doorheen de gaten steken, aan de andere kant geen puzzelstukken kan plaatsen.


Het heeft heel veel moeite gekost om een set puzzelstukken te vinden waarmee je het spelbord aan beide kanten kon vullen op voldoende verschillende manieren. Vaak dacht ik dat het niet mogelijk zou zijn, maar het is ons uiteindelijk toch gelukt, ook al zijn de puzzelstukken hierdoor iets eenvoudiger geworden, dan ik oorspronkelijk van plan was. De definitieve set bestaat uit 11 puzzelstukken, waarvan 10 verschillende. Het roze puzzelstuk zit er 2 keer in.
hierboven: voorbeeld van een makkelijke opdracht (links) en oplossing (rechts).
hierboven: voorbeeld van een moeilijke opdracht (links) en oplossing (rechts).


De plaatsen op het spelbord die leeg zijn aan beide zijden, zijn zwart gemaakt. Het zou logischer geweest zijn om de wit te laten, maar dat was minder duidelijk. Wanneer een puzzelstuk aan de voorzijde geplaatst is, dan zie je de verbindingen tussen de cirkelvormige onderdelen. Wanneer een puzzelstuk aan de achterkant geplaatst is dan zie je deze verbindingen niet, omdat het spelbord ervoor staat. De langere delen van de puzzelstukken die doorheen het spelbord steken, hebben een witte cirkel in het midden, de anderen niet


Het oplossen van de opdrachten was makkelijker dan verwacht, behalve voor de MASTER en WIZARD levels. Net zoals bij IQ-Link het geval is, geven de lege plaatsen op het spelbord heel wat hints over welke puzzelstuk er geplaatst kan worden. En ook tijdens het plaatsen van puzzelstukken kan je vaak beredeneren of iets juist of fout is. Een lege plaats op het spelbord kan immers nooit “omsingeld” worden door gevulde plaatsen aan beide zijden.


Het duurt eventjes alvorens je het dubbelzijdige verticale spelbord en de puzzelstukken gewoon bent, maar na een aantal opdrachten moest ik nog zelden het spelbord omdraaien om te kijken waar de lege plaatsen aan de andere kant waren.
Er zitten 60 opdrachten met oplopende moeilijkheidsgraad bij Back2Back. Alle puzzelstukken kunnen samen met het boekje in het spel opgeborgen worden. Wanneer het spel nog in de verpakking zit, kijk je eigenlijk naar de transparante onderkant van het spelbord. Dat is weer een blister uitgespaard ;-)


Het verticale grid doet zowel dienst als spelbord en als deksel wanneer je alles wil opbergen. Mensen die liever een spel opbergen in de originele verpakking zou ik aanraden om de verpakking aan de bodem  te openen. Door de trapeziumvormige doos, is dit de enige kant waarlangs je het spel uit de verpakking krijgt zonder hem te beschadigen. Dit geld trouwens ook voor alle andere SmartGames in een trapeziumvormige doos, zoals Bend-it, Chicken Shuffle, Temple Trap, Anaconda en de nieuwe Angry Birds-spellen.


 

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2013

Nederlands/