AIRPORT TRAFFIC CONTROL

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN AIRPORT


Airport Traffic Control heb ik ontworpen voor de collectie SmartGames op vraag van Smart. Net zoals er voor Hide & Seek een tweede versie kwam, zo wilden ze voor Camouflage ook graag een  extra versie. Normaal gesproken ontwerp ik liever volledig nieuwe denkspellen, in plaats van me bezig te houden met varianten van bestaande. Ik vind dat het uitmelken van een idee vaak duidt op een gebrek aan inspiratie en voorlopig heb ik daar nog geen last van ;-)


DE JUISTE PLAATS EN RICHTING

Toch verschilt Airport veel meer van Camouflage dan Safari van Pirates. Het gebruikt dezelfde doorzichtige puzzelstukken en spelbord met opdrachtkaarten, maar biedt meer variatie, omdat elk level verschillend is. Hoe moeilijker de opdracht, hoe minder informatie je krijgt over de juiste plaats van elk vliegtuig. Bovendien moet je de vliegtuigen niet alleen op de juiste plaats leggen, maar ook in de juiste richting. Bij Camouflage is de richting van de figuren op de puzzelstukken niet van belang, bij Airport wel. In het Junior en Master level is de juiste oriëntatie van de vliegtuigen bovendien afhankelijk van de oriëntatie van sommige andere vliegtuigen. In dit opzicht lijkt dit spel dan weer meer op het BoosterPack van Camouflage dan op Camouflage zelf.


OOG VOOR DETAIL

Met de hulp van iemand in mijn familie die piloot is, heb ik aan de tekeningen details toegevoegd die overeenkomen met zaken uit de realiteit (voor zover het concept dat toeliet). Deze details zijn niet relevant voor de opdrachten en niemand, behalve piloten of luchtverkeersleiders zullen ze ooit ontdekken. Ze zitten erin, gewoon omdat ik het leuk vond om ze erin te stoppen.


Misschien heb ik dat oog voor detail geleerd via mijn opleiding. Wanneer we maquettes van onze ontwerpen presenteerden, dan keken de leraars bijna altijd eerst naar de onderkant ervan. De redenering was dat als zelfs iets minder belangrijk zoals een onderkant goed afgewerkt is, dat de rest dan ook wel OK zal zijn. Wanneer ik zelf iets koop, doe ik dat dus ook ;-)


De volledige spelregels van Airport Traffic Control kan je op www.smartgames.eu terugvinden.


SPELBESPREKINGEN EN LINKS


Spelmagazijn (NL) 2006

... Makkelijk om mee te nemen wanneer je met je kind op visite of op vakantie gaat. Het spel nodigt uit om ermee te gaan spelen. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen: wie het ziet liggen, begint eraan en legt het niet snel meer weg. De master-opdrachten zijn erg pittig. Ondanks de kleine hoeveelheid puzzelstukken kun je er aardig lang mee bezig zijn. Top!

... Een van de beste uit deze serie puzzelspellen.” 

Nederlands/

>

<

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

Raf Peeters, januari 2006