DRIE KLEINE BIGGETJES - Deluxe

 

ACHTERGRONDINFORMATIE OVER HET ONTWERP VAN 3 KLEINE BIGGETJES


“Drie kleine biggetjes” is een nieuwe SmartGame die ik speciaal voor kleuters (van 3 tot 6 jaar) ontworpen heb.


Ik ontwerp het liefste voor jonge kinderen, omdat daarvoor eenvoud nog belangrijker is dan normaal. Je hebt namelijk geen moeilijke opdrachten nodig of een of andere complexe, mechanische oplossing. Het enige dat je nodig hebt, is een goed idee. Iets dat kinderen fascinerend vinden. En gelukkig zijn jonge kinderen nog bijna door alles gefascineerd, zelfs al zijn het kleine dingen die volwassenen vanzelfsprekend vinden.


OOST WEST, THUIS BEST

In dit geval bestond het idee erin om een puzzel te maken waar de figuurtjes verborgen of verstopt zijn. Ik had dat uitgangspunt 10 jaar geleden al eens genomen voor heel andere puzzels, namelijk Hide & Seek Safari en Pirates. Maar die spellen zijn te moeilijk voor kinderen van 3 jaar. Zodra ze een figuur op het spelbord onder een puzzelstuk verborgen hebben, “vergeten” ze dat het daar is. Dat betekent dat ze wanneer ze een opdracht niet kunnen oplossen, ze meestal denken dat het laatste puzzelstuk verkeerd ligt, terwijl het evengoed het eerste zou kunnen zijn.


Om dit probleem op te lossen, wilde ik de figuren bij dit nieuwe spel verbergen terwijl ze toch een stukje zichtbaar blijven. Hiervoor staat er op elk puzzelstuk een huisje. Zelfs wanneer een figuurtje in het huisje zit, kan je het nog steeds een beetje zien wanneer je door een raam naar binnen kijkt. Om het spel makkelijker oplosbaar te maken voor kinderen vanaf 3 jaar, heb ik het aantal puzzelstukken tot 3 beperkt. Hiermee verbreek ik mijn record qua minimalisme wat het aantal puzzelstukken betreft. Misschien probeer ik volgend jaar wel een puzzel te bedenken met 2 puzzelstukken.
links: voorbeeld van een opdracht en oplossing zonder de wolf (dag)

rechts: voorbeeld van een opdracht en oplossing met wolf (nacht)


Ik kan me niet precies herinneren wanneer ik het thema bedacht. Maar met 3 figuurtjes en 3 huizen wat het bijna logisch om hiervoor het sprookje “De 3 Biggetjes” te gebruiken. Het spelbord heeft een speciale vorm (een vierkant waarbij 3 van de 4 hoeken weggelaten zijn) omdat er zo meer interessante opdrachten mogelijk zijn, dan wanneer het gewoon vierkantig zou zijn.


De huizen zijn allemaal hetzelfde, op de kleur na. We hebben wel verschillende vormen geprobeerd, maar behalve dat het meer zou kosten, voegde het niet echt iets toe aan het spel. Het zag er enkel complexer uit. Dus hoewel in het sprookje de huizen van stro, hout en steen zijn gemaakt, zijn ze in het spel allemaal van kwalitatief hoogwaardig ABS kunststof.


DAG EN NACHT


Omwille van het thema, was het nodig dat er nog een figuur extra bij zou komen… de boze wolf. Deze wordt enkel gebruikt in de helft van de 48 opdrachten. Daarom heeft het opdrachtenboekje twee voorkanten. Aan de ene zijde is het dag en spelen de varkens aan de rand van het water. De opdracht toont telkens de plaats van één of meerdere varkens. Het doel van het spel bij deze opdrachten is om de 3 puzzelstukken met huizen op het spelbord te zetten, zodat de varkens buiten in het zonnetje spelen.
links: voorkant van het boekje met de “dag”-opdrachten zonder de wolf

rechts: voorkant van het boekje met de “nacht”-opdrachten met de wolf (de varkens zitten in de huisjes)


De andere kant van het opdrachtenboekje toont de nacht en bevat 24 opdrachten met varkentjes én de wolf. Bij deze opdrachten is het doel van het spel om ervoor te zorgen dat alle varkens veilig in hun huisje zitten. De wolf moet natuurlijk buiten blijven. Zoals je in het voorbeeld hierboven kan zien, zijn er niet altijd 3 varkentjes in elke opdracht. Dat betekent dat er soms plaatsen op het spelbord of huisjes leeg zullen blijven.


ER WAS EENS …


Bij dit spel zit nog iets extra dat bij geen enkele andere bestaande SmartGame zit: een klein prentenboekje (dus zonder tekst) van onze versie van het sprookje. Alle illustraties zijn gemaakt door mijn collega Hans. Hij maakt nu al de meeste tekeningen voor de verpakkingen, maar hiermee kon hij zich eens helemaal uitleven en laten zien dat hij nog meer in zijn mars heeft.


hierboven: een tekening uit het prentenboekje, geïllustreerd door Hans Bloemmen


De illustraties op de verpakking en in het prentenboekje losten ook een ander “probleem” op (alhoewel ik eraan twijfel of kinderen dit een probleem vinden). Toen we de eerste samples in kleur ontvingen, verkozen we meteen de versie met de groene puzzelstukken en het blauwe spelbord. Maar sommige volwassenen vonden het vreemd dat hierdoor de varkentjes met hun voeten in het water zouden staan. Door het riviertje deel te laten uitmaken van het verhaal en de tekeningen, wordt deze kleurkeuze plotseling logisch. Behalve misschien dat varkens misschien toch liever in de modder wroeten. We zullen het erop houden dat dit welopgevoede en propere varkens zijn ;-)


UPDATE HERFSt 2015: Drie Kleine Biggetjes Deluxe wint zowel “Speelgoed van het Jaar 2015” in België als in Nederland!


UPDATE HERFST 2016: CLASSIC OF DELUXE

Opgelet! Er zijn ondertussen verschillende versies van 3 Kleine Biggetjes te krijgen. De versie zoals hierboven beschreven is de Deluxe versie. Er bestaat nu ook een Classic versie die 5 euro goedkoper is en ongeveer 20 ipv 25 euro kost. Het verschil met de Deluxe versie is:


  1. -kleiner spelbord (3x4 in plaats van 4x4)

  2. -36 opdrachten ipv 48

  3. -Alleen opdrachten met de wolf (waarbij de biggetjes moeten verstopt worden in hun huisje). Dus géén opdrachten waarbij de biggetjes buiten spelen.

  4. -Geen prentenboek met het verhaaltje, maar je kan wel gratis de app daarvan downloaden.


Aangezien SmartGames in 2016 de look van alle verpakkingen opgefrist heeft (witte band links op de verpakking), zijn er voorlopig nog 3 versies in omloop:


  1. -De oude vierkante doos met illustratie op de voorkant. De inhoud is hetzelfde als bij de Deluxe versie, ook al staat dit woord nergens op de doos vermeld.

  2. -De nieuwe rechthoekige doos met foto op de voorkant. Onder het logo staat duidelijk aangeduid dat dit de Deluxe versie is.

  3. -De nieuwe vierkante doos met foto op de voorkant. Onder het logo staat het woord Classic. Deze versie is dus beperkter in mogelijkheden en inhoud, maar daardoor iets goedkoper.


Op volgende website kan je een speelgoedwinkel in jouw buurt terugvinden waar ze SmartGames verkopen:

https://shop.smartgames.eu/

 

OVERZICHT VAN ALLE SMARTGAMES

die ik ontworpen heb

>

<

Raf Peeters, januari 2015

Nederlands/